De actuele situatie op Cuba

Dit is dus een pagina die ik elke maand ga moeten bewerken want de situatie vandaag is niet die van volgende week. Er verandert op dit moment heel veel en dat gaat heel snel. Dit is de update van 12 juni 2024.

Opgelet!

De vliegveld taxi’s hebben een nieuwe diefstal techniek. Er zit een jongetje verstopt in de kofferbak en als jij je rugzak met je geld in die kofferbak laat doen, heeft dat jochie een half uur de tijd om de helft van je vakantiebudget te jatten. Dit is nog niet verwerkt in het boek. Zodra de september versie uitkomt halen we het hier weer weg en gaat dit op de berg met valkuilen in het boek. Kan dat? Een berg kuilen? Houd je geld dus bij je!

In Havana zijn er nauwelijks stroomstoringen. Dat is in de rest van het land wel anders. Advies: Neem een power bank mee met USB ledlampjes, dan heb je altijd licht.

Sinds 1 maart is het probleem van benzineschaarste voor toeristen opgelost. Er zijn nu twee soorten tankstations: Pesos stations waar geen benzine is en waar je in pesos betaalt en dollar stations waar je met een dollarkaart betaalt. De laatste hebben benzine en geen rij want de dollar kaarten waarmee de Cubanen zouden kunnen betalen zijn nog niet leverbaar. (ook dat is Cuba)… Dus je tankt zoveel je wilt zolang je een credit card hebt!

Zo is het brandstoftekort van vorige maand met uren lange rijen voor de pomp inmiddels opgelost maar dat kan volgende week weer anders zijn. Dankzij 7 Turkse varende elektriciteit-centrales hebben we al 4 maanden geen stroomstoringen meer. Zodra Cuba de rekening niet betaalt, varen die weer weg en komen de stroomstoringen natuurlijk terug. Het brandstoftekort is terug en sterker dan ooit. Openbaar vervoer hier in Havana is ‘lastig’.

GELD

De officiële wisselkoers van de Euro staat op 127 pesos en op straat krijg je momenteel 350 pesos voor een Euro. Dat was 6 maanden geleden 250 en een jaar geleden 180. Dat zijn nogal grote veranderingen met behoorlijke implicaties voor je kosten. Daar komt bij dat de inflatie huizenhoog is en prijzen niet geleidelijk stijgen maar met grote sprongen en verschillende bedrijven gebruiken verschillende omrekenstaffels zodat prijzen echt totaal ondoorzichtig zijn geworden. Het is dus op het moment erg belangrijk om je ogen open te houden! Snap geld en het principe van Cash is King voor je vertrek!

ETEN

De voedsel situatie is op het moment nijpend. Er is gewoon niet genoeg! Daar ga jij als toerist met je harde valuta niets van merken behalve dat restaurants niet altijd alles kunnen serveren wat ze op de kaart hebben staan. (Mensen die Cuba goed kennen vinden dit een goede grap, jij waarschijnlijk ook tegen de tijd dat je hier drie dagen bent geweest.)

Mocht je erover denken zelf te gaan koken, bereid je dan voor op uren zoeken naar de ingrediënten en dat je meer geld kwijt bent dan wanneer je in een restaurant eet. 

TOERISME

Het individuele toerisme is aan het terugkomen. Waar we drie maanden geleden nog voornamelijk georganiseerde busreizen hadden zie ik meer en meer reizigers. Dat is goed voor het land. Er is momenteel benzine genoeg en er zijn zelfs auto’s te huur maar geen benzine te krijgen en dat geldt voor iedereen behalve de toeristenauto’s. Er is een overvloed aan Casas Particular en die zijn nog lang niet gevuld. Omdat het nog vrij rustig is met buitenlanders is het momenteel geweldig reizen dus…

OVERNACHTEN

Is geen enkel probleem. Al willen de Casas allemaal in Euro’s betaald worden. Als je op zeker wilt spelen (wat momenteel totaal niet nodig is):Zo boek je een casa

TEKORTEN

Er is hier op het moment vrijwel niets… Laat dat ff op je inwerken en neem alles mee wat je nodig hebt. Niet te koop (tijdens deze update):

Deo, wasmiddel, koffie, kip, tandpasta, zout, suiker, conditioner en zeep om er maar een paar te noemen. Deze lijst kan morgen veranderen maar ik pas hem echt maar 1 keer per maand aan. Op zich is dat lijstje van dingen die niet verkrijgbaar zijn niet relevant. Als je de boodschap maar begrijpt! Neem alles mee wat je nodig hebt!

Zorg dus dat je inlegkruisjes bij je hebt als je die gebruikt! Het schrijven van een post op deze blog kost me gemiddeld een dag of vier (niet full time hoor!). Terwijl ik dit schrijf zijn de winkels inmiddels allemaal gevuld met tandpasta en dat kan dus voorlopig weer van het lijstje hierboven af… Zo zie je maar hoe snel de actuele situatie verandert.

Mocht je nog ruimte in je koffer hebben dan heb ik nog wel een Albert Heijn wensenlijstje! (uiteraard geheel legaal en op mijn kosten).

REISADVIES:

Bereid je voor! Cuba is echt andere koek dan krentenmik!

Begin met het lezen van onze blog. Heel veel informatie, gewoon gratis. Als je daarna nog veel meer wilt weten, goed gestructureerd en up to date dan zou je ons boek kunnen kopen. Onze airco moet ook draaien want een schoorsteen hebben we hier in Havana niet.

Persoonlijk denk ik dat het een perfect moment is om naar Cuba te gaan. Voorwaarde is wel dat je goed voorbereid bent. Als je hier aankomt met enkel een Credit Card ben je in de aap gelogeerd!

Snap in ieder geval het geld voor je vertrekt!

Lees ons boekje!!! Echt, verplichte lectuur om Cuba niet alleen te overleven maar van te genieten…

6 gedachten over “De actuele situatie op Cuba”

 1. Wij gaan binnenkort naar Cuba en reizen het eiland door met een huurwagen. Ik las dat de brandstofprijzen X 5 in prijs maar dat zou niet gelden voor toeristen, die tanken aan ‘aparte’ stations waar de prijzen anders zijn en de schaarste is ook voor hen niet echt van toepassing. Klopt dit nog steeds en moeten we ons hieromtrent geen zorgen maken?
  Bedankt

  1. Hola Inge,
   Sinds 1 maart is het probleem van benzineschaarste voor toeristen opgelost. Er zijn nu twee soorten tankstations: Pesos stations waar geen benzine is en waar je in pesos betaalt en dollar stations waar je met een dollarkaart betaalt. De laatste hebben benzine en geen rij want de dollar kaarten waarmee de Cubanen zouden kunnen betalen zijn nog niet leverbaar. (dat is Cuba)… Dus je tankt zoveel je wilt zolang je een credit card hebt!

 2. Hoi Conga,

  Ik zie dat je heel goed op de hoogte wordt gehouden over de situatie “van-dag-tot-dag” op Cuba. Inderdaad: wat nu is, hoeft over een maand niet hetzelfde te zijn, maar…, ik heb zelf nog geen klanten gehad, die door benzinetekorten ergens zijn gestrand. Het is op Cuba meestal zo dat als je denkt dat iets niet meer gaat lukken, dat er op de valreep toch overal oplossingen voor worden geboden :-). Dat maakt reizen door Cuba zo’n mooi avontuur! Eind goed al goed.
  Alex Huizing

  1. Hola Alex,
   Omdat ik hier woon wordt ik niet op de hoogte gehouden, zit gewoon met mijn neus op de feiten :-).
   Dat is ook mijn motto: Op Cuba komt het uiteindelijk altijd goed!

 3. Hallo Conga,
  Ik kwam tegen op je site dat reserveren van de Viazul bus lastig is. Ik ga binnenkort naar Cuba en heb een aantal bustickets gereserveerd. Dat ging heel gemakkelijk via hun site https://viazul.wetransp.com/ , je kiest datum en bestemming. Je ziet direct of en wanneer er een bus gaat en betaalt met creditcard. De reserveringen worden per mail toegestuurd, kun je thuis uitprinten. Ook appen met Viazul om informatie te krijgen ging gemakkelijk en snel. Jammer is wel dat er naar veel bestemmingen maar 1x per dag een bus gaat, soms heel vroeg, soms heel laat.

  1. Jij bent slimmer dan ik :-)… Ik vind die site best wel lastig :-).
   Laten we hem in ieder geval gebruikers onvriendelijk noemen?

Reacties zijn gesloten.