Hoe boek je een Casa Particular

Laatste update 04/2021

Het Casa Particular is de Cubaanse versie van wat bij ons een B&B is.

Het logeren in een Casa Particular wordt wel eens verward met het logeren bij de echte Cubanen thuis. Jij wilt helemaal niet logeren onder echte Cubaanse omstandigheden. Jij wilt gewoon een wc die doortrekt, een douche (liefst een warme), een bed in een redelijke staat en als je tussen mei en oktober gaat een airconditioning. Dat hebben de Cubanen niet thuis!

Wat’s gebeurd?

Het concept Casa Particular begon begin deze eeuw en toen was het letterlijk logeren bij de Cubanen thuis. Uit de race naar winst zijn een aantal winnaars en verliezers gekomen. De verliezers exploiteren geen Casa meer en de winnaars zijn gegroeid. Ze exploiteren meestal meerder kamers en zelfs meerdere huizen.

De Cubanen die een Casa Particular uitbaten zijn vrijwel allemaal lid van de sociale elite. Ze hebben een manier gevonden om de benodigde investeringen te doen en leven er goed van. Veel Casa Particular beginnen langzaam maar zeker te lijken op boetiek hotelletjes. De Top service en comfort die ze bieden hebben eigenlijk niets te maken met het leven van de echte Cubanen.

Voor mij zit het omslagpunt als de eigenaren hun gasten ‘klant’ gaan noemen… Dan is het eigenlijk geen Casa Particular meer maar een Hotelletje.

Groot tekort
Geencasaparticular

Hoe vind je een oorspronkelijke Casa Particular?

Dat de succesvolle casa’s de markt domineren creëert een probleem voor de avontuurlijke toerist. Hoe vind je een Casa Particular dat nog echt dicht bij de Cubaanse werkelijkheid staat?

De Casas met een internet vermelding zijn slechts het topje van de ijsberg. Ruim 80% moet het hebben van het via-via circuit. En dat zijn nu juist de huizen die het authentiekst zijn. De huizen met een hoge tripadvisor score zijn zwaar overboekt. Geen probleem… ze vinden wel een ander huis voor je. De kans dat je in het huis dat je via het net boekt slaapt is klein. De kans dat het huis waar je wel in terecht komt lijkt op het huis dat je geboekt hebt ook.

Diverse boekingssites zijn op deze markt gedoken (Google is je vriend). De huiseigenaren noemen ze ‘agentschappen’ en allemaal draaien ze op commissie. Wekelijks komt een mannetje het geld ophalen bij de huiseigenaren. Dit is wel een sympathieke club. Homestay werkt namelijk anders dan het, zoals je hier onder ziet, door mij verfoeide AirBnB. Ze laten je een aanbetaling doen bij het boeken en je mag de rest gewoon aan de eigenaar zelf betalen die ook nog eens gratis zijn huis mag publiceren. En HIER kun je, naast een uitgebreide selectie huizen, zelfs een Hostal vinden waar je per bed huurt.

Ik ben, zoals je hieronder kunt zien, zeker geen fan van AirBnB.

Airbnb & Booking.com

Obama kwam in maart met een ‘leuk’ cadeautje. AirBnB mag voortaan geld overmaken naar de Cubaanse huiseigenaren. Lijkt leuk maar is niet anders dat de lokale initiatieven en jineteros die toeristen naar huizen brengen nu brodeloos zijn en de commissie nu wordt opgestreken door een Amerikaanse multinational. Erger nog, het geld wordt in de US afgeroomd en komt slechts ten dele ten goede aan Cuba. Booking.com volgde al snel

Update mei 2017.

AirBnB heeft grote problemen met het betalen van de huizen die ze verhuren. De betalingsachterstand is inmiddels zo’n twee maanden. De Cubaanse huiseigenaren accepteren (voor de meerderheid) geen boekingen meer van AirBnB. AirBnB drukt de prijzen maar zorgt wel voor een goede bezetting!

Update januari 2018:
AirBnB dwingt je nu een aantal vragen te beantwoorden. Gewoon invullen want die enquete is bedoeld voor Amerikanen en heeft verder geen effect op je boekingsproces. (here to help).

Booking.com staakt overigens (tijdelijk) haar diensen op Cuba op 22/12/2019. Problemen met de betalingen. Tijdelijk lijkt permanent te worden.

Casas willen vanaf eind 2020 betaald worden in USD of Euro’s… Tis maar dat je het weet!

Als je toch graag van tevoren boekt via internet dan is Homestay wel een sympathieke club., waarbij je slechts een aanbetaling doet.

Authentiek Casa Particular

Authentieke huizen (ach, wat is authentiek?) zijn lastig te vinden.

Natuurlijk kennen we een paar van die huizen… Stuur een mailtje naar cubabookconga@gmail.com met de data en het aantal personen en we kunnen gemakkelijk een huis voor je regelen! Dat doen we met plezier, want we maken niet alleen jou blij, we maken ook een van de Cubaanse families die we een warm hart toedragen blij. En wij krijgen af en toe een lekkere maaltijd geserveerd :-).

Dit aanbod is enkel geldig voor mensen die ons boek gekocht hebben… Jammer dat ik dit hier moet zeggen maar kan echt geen “gratis reis- en adviesbureau” zijn… En ja… ik controleer dat :-).

In Viñales moet je hier zijn voor een casa particular.

Lees meer over Casas Particular in ons boek

Bestel het! 15,00 en niet goed geld terug (welke reden dan ook…) Doe dan! 🙂

Als je het geld hier niet snapt ben je in de aap gelogeerd in plaats van in een Casa. Lees je in!

Op de bestelpagina krijg je nog een tip die je minimaal een uur op Cuba gaat besparen…

Van Casa naar Casa ga je natuurlijk met de auto… (maar liever niet op de voor de hand liggende manier). Van Casa-A naar Casa-B op Cuba