Auto huren op Cuba

Cuba verkennen? (geen) Auto huren!

De op één na beste manier om Cuba echt te leren kennen is een auto huren. Dat doe je bij voorbaat voor vertrek via internet. Ter plekke is de auto die je wilt nooit aanwezig, de prijs hoger en de kans dat je uiteindelijk zonder auto je vakantie doorbrengt aanzienlijk. Echt aanzienlijk!

Een eigen auto biedt natuurlijk wel optimale vrijheid!

Lees verder voor een betere manier je over Cuba te verplaatsen…

Covid-19 update. Er is op dit moment, tot nader order, geen enkele auto te huur op Cuba. We werken deze pagina bij zodra daar meer duidelijkheid over is. Tot die tijd geven we een leuk boekje weg op de bestelpagina zodat je toch een beetje dat Cuba gevoel kunt krijgen.

Twee manieren om een auto te huren

Je kunt dat echter op twee manieren doen. Je kunt een auto huren via verschillende websites bijvoorbeeld Havanautos  als ze online zijn en je browser het risico aandurft.

Huurauto
Huurauto

Meestal blijkt dat vrij ingewikkeld, zijn de auto’s die je wilt niet beschikbaar en de betaling is vaak een beetje vaag, via een of ander louche kantoortje in Parijs, Bilbao of Hamburg. Cubaanse bedrijven zijn een (staats)monopoly dus duur, niet zo best en klantonvriendelijk. Daar komt het embargo bovenop dat betaling rechtstreeks aan Cuba zeer ingewikkeld maakt.

Je vindt geen enkele westers verhuurbedrijf. Je huurt in principe van Gaviota en dat is dan weer eigendom van het Cubaanse leger. Mooie sites he? 🙂

Behoorlijk gebruikers-onvriendelijk met een paar valkuiltjes:

Wil je perse rechtstreeks bij het Cubaanse leger je auto reserveren dan werkt dat ongeveer als volgt:

Ga naar een van de hierboven genoemde websites.

Vul je wensen in: Auto, Data, pick up en drop off locaties en -tijden. Je krijgt dan waarschijnlijk een ‘deze auto is niet beschikbaar’ melding. Speel met locaties en tijden tot je een auto voorgesteld krijgt. Dit kan ff duren maar zet door!

De auto die je wilt is niet beschikbaar omdat alle vier factoren moeten kloppen. Zodra je een auto wilt boeken en het kantoor is dicht is de auto niet beschikbaar…

Dan vul je het aanvraag formulier in en je krijgt (meestal binnen een paar dagen) een bevestiging met een betalingsverzoek naar een of ander vaag bureautje in Parijs of Hamburg. Dat kun je gewoon betalen, 95% van de tijd gaat dat goed. Dat bureautje is er alleen tussengeschoven vanwege het Embargo.

Dan krijg je al dan niet een voucher toegestuurd maar maak je geen zorgen, je auto is gereserveerd en staat waarschijnlijk op je te wachten waar je hem besteld hebt. Print voor de zekerheid je betaling uit.

Klinkt een beetje omslachtig en onzeker maar het lijkt erger dan het is en spaart je een euro of vier per dag uit.

Maar wacht even.

Lees eerst echter ff door, misschien wil je wel helemaal geen auto. Wil je absoluut een auto huren, doe dat dan zo snel mogelijk. Huurauto’s zijn schaars op Cuba! Het heeft weinig zin allerlei sites te vergelijken. Auto’s zijn een monopoly, kosten overal hetzelfde en zijn schaars.

Scams op internet

Overigens heeft deze site en alle sites die hierop lijken, een bijzonder slechte reputatie en volgens mij geen enkele auto te huur… het regent klachten van mensen die hun geld hebben geruild voor een niet bestaande auto… Een gewaarschuwd mens… Regelmatig duiken er nieuwe sites op die geld vragen voor niet bestaande auto’s. Gebruik je verstand. Te mooi om waar te zijn is te mooi om waar te zijn. Check voor je betaald even met https://who.is wie er achter een bepaalde site zit!

Er is een tekort aan auto’s op Cuba en ‘handige’ internet ‘ondernemers’ spelen daarop in. Je reserveert een auto en betaalt, krijgt een week voor vertrek te horen dat je auto niet beschikbaar is maar dat me als je bijbetaalt een upgrade kunt krijgen. Ook dat betaal je. Bij aankomst geen auto… Wees voorzichtig bij wie je boekt! Hint, als ze een Skoda Fabia te huur hebben dan kun je ze beter mijden… Die zijn namelijk al lang van de verhuurmarkt af.

Extra kosten

Houd er rekening mee dat je bij aankomst soms nog de verzekering, borg en de benzine moet betalen.

Als je CubaConga niet gelezen hebt, krijg je bij het inleveren van je auto een boete van 100 CUC. (Niet dat ze vragen of je het gelezen hebt maar omdat ze een trucje met je contract uitgehaald hebben.) Voorkom die boete en lees ons boek. Nee echt… lezen! Gewoon terug sturen als je het niets vindt.

Of beter nog, lezen, lekker houden en een mailtje sturen dat je het niets vond… (Doet toch bijna niemand.)

Er zit een 100% niet goed geld terug garantie op het boek en dat kunnen de zowel de fide als de malafide autoverhuurders op het Internet en op Cuba niet zeggen :-).

Stop!!!

Stopborden zijn heilig! Altijd stoppen, ook als er niets te zien is, om de hoek staat namelijk een agent wiens taak het is iedereen die niet stopt een bekeuring te geven. Autohuur op Cuba is al duur, maar als je nog boetes gaat sparen ook, lopen de kosten al snel de spuigaten uit.

Kaart

Download de app maps.me en de Cuba kaart. Werkt prima offline en vergemakkelijkt navigatie.

Weinig auto’s beschikbaar

Het is op het moment lastig een auto te huren. Cuba heeft gewoon te weinig huurauto’s om aan de groeiende vraag te voldoen. (Een van de nadelen van een plan economie en het niet betalen van je onderdelen plus daarbovenop het illegaal voor een prikkie verhuren aan Cubanen die dan taxi gaan rijden…) Gewoon te weinig auto’s. Lang vantevoren boeken dus. (Minimaal twee maanden, liever langer.) Niet te lang twijfelen als je er eentje gevonden hebt, het kan de laatste zijn.

Brandstof

Er is een tekort aan benzine op Cuba. Daar ga je met een huurauto geen last van hebben. De benzinestations die normaal voor de staats- en legerauto’s bedoeld zijn laten ook toeristen tanken. 10 liter per dag… Dat wil dus zeggen dat je je tank zo vol mogelijk moet houden! (dit is de laatste info, half juni ’23).

Cubaanse toeristen taxi

Dat er te weinig huurauto’s zijn komt door de ondernemende Cubanen. Veel van de, eigenlijk voor toeristen bestemde, huurauto’s worden lange termijn gehuurd door Cubanen (die meestal met tweeën een auto huren). Die rijden er vervolgens taxi mee. Dat is voor toeristen een buitenkans.

Dus zijn er twee oplossingen:

  • Maak minder kilometers… Ga niet het hele eiland over! Reis slow. Als je het hele eiland wilt zien zit je je halve vakantie in de auto…
  • Vindt een auto met chauffeur…

‘Waarom promoten al die websites dan huurauto’s?’ hoor ik je denken. Als ik hier een affiliate link plaats naar een autoverhuur site verdien ik daar aardig mee. Hieronder vind je een zoekmachineveldje waarmee je een auto kunt huren. Als je dat doet krijg ik daar wat voor :-).

Huur een auto met chauffeur voor minder

Een goed alternatief voor het huren van een auto is gebruik maken van een auto met chauffeur. Veel Cubanen huren of hebben een auto en rijden taxi. Je vindt ze bij de Viazul stations, waar ze op zoek zijn naar hun klanten. Of vraag de eigenaar van je Casa Particular. In dat geval betaal je ongeveer een tientje pp te veel, maar het is wel handig.

Huur de auto via je Casa of via de onderhandelaars bij het Viazul station (dat in april ’19 verplaatst is naar het centrale busstation.) voor één ritje. Praat vervolgens met de chauffeur… Over dat ene ritje betaal je commissie, als je rechtstreeks met de chauffeur praat niet meer…

Het is vrij eenvoudig een deal met deze chauffeurs te maken dat ze je een week of meer rondrijden. De prijs die je dat kost zou iets lager uit moeten komen dan het huren van een auto die je zelf rijdt. Dat hangt een beetje van je onderhandelingsvaardigheden en hoeveel benul je hebt. Benul is op Cuba erg belangrijk omdat geen benul erg duur is. Bijvoorbeeld deze offerte kreeg ik via het internet  via yotellevo voor het traject Havana – Camaguey:

‘Hola Sr. (a):

Ante todo un saludo y gracias por su comunicación con nosotros. Sobre
su solicitud el precio de ese recorrido sería de 390.00 CUC ida, e ida
y vuelta de 430.00 CUC.’

Dat is een absolute ‘geen benul’ prijs! Ik doe dat traject voor 90 (en daarvoor huur ik de hele auto)! Een beetje benul levert hier dus 300 CUC op! Daarom hebben we ons boek geschreven. Benul is schaars op Cuba en een beetje benul levert je gouden bergen op! Word benullig!

Voordelen van deze constructie:

– Als je de auto een paar dagen niet nodig hebt, gaat hij weer zijn gewone werk doen en betaal jij dus niets. Bij gewoon een auto huren loopt de rekening gewoon door.

– Omdat hij illegaal zijn benzine weet te regelen, is dat stukken goedkoper. Jij tankt per definitie gazolina especial aan de pomp, hij koopt op de zwarte markt een mindere kwaliteit maar voor ongeveer de helft van de prijs.

– Het is erg relaxed je rond te laten rijden door iemand die de weg en de wegen kent. Het verkeer op Cuba vraagt wat aanpassingen in je weggedrag. – Over het algemeen zijn deze chauffeurs hoog opgeleid en intelligent. Als je vriendschap weet te sluiten heb je een bondgenoot tijdens alle avonturen die je gaat meemaken!

– Hij kent niet alleen de weg, hij weet ook waar je moet zijn om onderweg voor een prikkie behoorlijk te eten. Er wordt van jou verwacht dat je zijn eten betaalt. Zorg dat je Moneda Nacional hebt, dan kost je dat zo’n 2 CUC. Kortom, denk er eens aan om op een andere manier een auto op Cuba te huren. Nog veel meer inzichten en tips vind je in ons boek.

– Je krijgt geen boetes voor al dan niet verzonnen verkeersovertredingen.

  • Je hoeft geen uren te wachten bij het verhuurbedrijf tot je auto er eindelijk is. (Nee, echt, deze winter mensen uren lang zien ‘hangen’, wachtend op hun auto.)

Dit moet je nog weten over een auto huren:

De kans dat je een ongeluk maakt is klein want iedereen rijdt reuze voorzichtig. De kans dat je een ongeluk maakt waarbij gewonden vallen is nog kleiner. Maar als je een ongeluk maakt waar gewonden bij vallen kon het wel eens gebeuren dat je in Cuba moet blijven tot het politieonderzoek is afgerond. De politie onderzoekt niet heel erg snel… Elk jaar zijn er tientallen toeristen die hun vakantie ongewenst verlengen… Dat is heel weinig gezien het aantal toeristen dat in gehuurde auto’s over het eiland zwerft maar de kans bestaat…

Als je nog steeds een auto wilt huren dan wil ik je met plezier aan een betrouwbare partij (en tevens vriend) koppelen. Stuur een mailtje naar cubabookconga@gmail.com.

Gedeelde taxi

De beste manier is dus een taxi (delen). Je gebruikt het transport wanneer je het nodig hebt, er zit een ervaren chauffeur achter het stuur de elke gat in de weg kent, het is veel goedkoper, sneller en relaxter.

Er zijn vier manieren om zo’n taxi te regelen. Van duur naar goedkoop:

1 Het hierboven genoemde ‘yotellevo’ wat werkelijk buitensporig duur is.

2 Vraag het je huisbaas. Dat kost je minimaal 20 meer want hij krijgt daar commissie voor.

3 Zelf naar het busstation gaan en stevig onderhandelen met de daar aanwezige taxis. Liefst zonder bagage de dag van tevoren.

Hoe de beste prijs onderhandelen?

Dat vertellen we je dus in ons boek :-)… Er moet natuurlijk wel wat te verkopen overblijven… Wij hebben ook een schoorsteen, al  leven we op Cuba.

een auto die je kunt huren
een auto die je kunt huren

Een auto huren op Cuba is wat anders dan waar ook ter wereld. Er is geen ‘BudgetCar’ of Avis.  Bereid je voor! In ons boek besteden we een heel hoofdstuk aan de valkuilen van het auto huren die je een hoop geld gaan kosten als je ze niet weet te vermijden. Doe jezelf (en ons) een lol en lees dat boekje! Bestel het hier en voeg een nieuwe dimensie toe aan je vakantie. Op de bestelpagina krijg je ook nog een handige tip die je twee uur en een hoop ergernis op het vliegveld gaat besparen…

Er zijn overigens nog andere manieren om van A naar B te komen op Cuba

Aanbevolen artikelen:

Je moet echt het geldsysteem snappen voor je vertrekt… Scheelt je zo’n 50%!

Hier vind je alles wat je over Cuba zou moeten weten voor vertrek in een handig rijtje.

Je kunt ook een motor huren… Die worden in ieder geval niet door handige Cubanen gebruikt als taxi 🙂

Of kijk uit je doppen en zie wat anderen niet weten dat ze niet zien op Cuba

Reacties zijn gesloten.