Binnenlandse vluchten op Cuba? Hoe koop je een ticket? Een goed idee?

Ja er zijn weer binnenlandse vluchten op Cuba en jij kunt ook een ticket kopen! 

Covid bracht alle binnenlandse vluchten tot stilstand en sindsdien zijn de vliegtuigen van Cubana Aviation (de Cubaanse nationale luchtvaartmaatschappij) niet meer van de grond gekomen en die staan weg te rotten in een hoekje van Jose Marti, het vliegveld van Havana. Cuba heeft het opgegeven om haar eigen vloot in de lucht te houden na een paar ongelukken die maakten dat Cubana wel heel laag scoorde in de internationale veiligheidslijstjes. Ik raadde iedereen af dit risico te lopen. Er vielen gewoon te veel vliegtuigen uit de lucht. 

Oplossing: Atlantic Airways.

Geheel volgens de Cubaanse filosofie is daar een onrendabele en onpraktische oplossing voor gevonden. 

Elke dag stijgt er een vliegtuig op vanaf de Dominicaanse republiek en dat vliegt leeg naar Santiago, Holguin of Camaguey. Daar stappen de passagiers voor Havana op. Die vliegen naar Havana. In Havana worden de nieuwe passagiers ingeladen en vliegt het vliegtuig naar een van de drie steden om vervolgens weer leeg terug te vliegen naar de Dominicaanse Republiek. 

Dit zijn chartervluchten van Atlantic Airways en die vliegen elke keer terug voor onderhoud en Kerosine. De bemanning is Dominicaans (Hoewel er voor de vorm een vertegenwoordiger van Cubana aan boord is.) 

Binnenlandse vlucht iets voor jou?

Deze vluchten zijn zwaar gesubsidieerd en ja, ook toeristen kunnen meevliegen. Maar, er is op Cuba altijd wel een maar, je kunt geen tickets online kopen dus vooruit plannen is een lastige. De tickets worden verkocht door Cubana (niet door Atlantic Airways) en hun website rammelt, naar goed Cubaans gebruik, aan alle kanten. Maar met een beetje doorzettingsvermogen kun je wel degelijk een ticket voor een interne vlucht kopen. Tickets zijn belachelijk goedkoop! Een vlucht Camaguey-Havana kost 690 Pesos! (dat is 3,50 Euro!). Voor een toerist kost dezelfde vlucht 100 USD. Veel toeristen vind je niet aan boord omdat die niet weten dat deze vluchten bestaan en als ze het al weten, niet hebben kunnen uitvinden hoe je een ticket koopt. Als ervaring een aanrader al was het maar omdat de vluchten niet van de internationale terminals vertrekken maar vanaf de nationale! (Dat zijn musea die nog perfect in de eind jaren ’50 staat zijn.)

Hoe koop je een Ticket?

Op Calle 23 in Vedado, vlakbij de Malecon, is het USD kantoor van Cubana. Dat ziet er dicht uit maar als je onder het half open rolluik doorduikt blijkt de deur gewoon open te zijn. Binnenstappen, ticket kopen, klaar. Nooit een rij! In alle andere steden koop je een ticket in het Cubana kantoor, wat meestal midden in de winkelstraat ligt. 

Bijkomend, lachwekkend detail: deze vluchten zijn niet te vinden op FlightRadar. Waarom? Dat is geen nuttige vraag op Cuba! 

Wat wel een nuttige vraag is in dit absurde land: Hoe werkt geld? Als je het geld hier een beetje snapt wordt het leven stukken leuker en goedkoper!

2 gedachten over “Binnenlandse vluchten op Cuba? Hoe koop je een ticket? Een goed idee?”

  1. Dank je voor de info. In januari ( of was t nog december¿) heb ik nog , weliswaar na veel gepruts, een ticket online vanuit Nederland geboekt via Cubana van Habana naar Holguin. Eenmaal in Havana, moesten we nog n ticket voor een onverwachte medereiziger en dat lukte idd niet online, maar moest op Cubana kantoor en Vedado geboekt en cash betaald worden. Zowel heen als retour met Punta Cana gevlogen, prima service en zoveel safer en luxer dan met Cubana! N echte aanwinst!

    1. Dank je Suus,
      Inmiddels hebben we ook van een andere betrouwbare bron vernomen dat je wel degelijk online kunt boeken (al kost het wat ‘gepruts’). Post aangepast.
      Cash betalen kan inmiddels niet meer…

Reacties zijn gesloten.