Wat je niet op Cuba ziet

Wat je niet op Cuba ziet

Laat me beginnen met een waarschuwing: De helft van wat je op Cuba hoort is niet waar en dat geldt ook voor wat je ziet. Niets van wat ik je hier ga vertellen is dus helemaal waar. Ik kan alleen vanuit mijn eigen ervaring en observatie spreken.

Boten en jachten

noboats

Vanaf de Malecon heb je een schitterend uitzicht over de zee. Een zee heb je vast al eens eerder gezien maar dit is een maagdelijke zee! Nergens zie je een boot. Als het donker is staar je in een zwart gat. De hele Caraïben zit vol met pleziervaart… De zee rondom Cuba is een uitzondering… Geen boot te zien.

Nee, echt… geen boot te zien!

Cuba zonder boten
Geen enkele boot

Zeurende kinderen.

Als kinderen in het westen niet krijgen wat ze willen gaan ze zeuren. Als ze het dan nog niet krijgen gaan ze janken en soms gaat dat over tot gillen en totale onhandelbaarheid vanwege een ijsje of een snoepje. Op Cuba zie je dat dus niet! Kinderen zeuren niet, huilen alleen als ze gevallen zijn of pijn hebben en worden al helemaal niet hysterisch vanwege een ontzegde lekkernij. De uitzondering hierop zijn de kinderen die een buitenlandse vader of moeder hebben. Op de een of andere manier zorgt de Cubaanse opvoeding voor veel volwassener gedrag bij jonge kinderen. Cubanen nemen hun kinderen serieus en staan geen onzin toe… Wij daarentegen…

Neptieten

Er is op Cuba geen schoonheidsideaal dus ook geen daarbij behorende industrie. Neptieten, strak getrokken gezichten of liposuctie… ze bestaan niet. (Niet helemaal waar. Italianen smokkelen wel eens een paar siliconen implantaten het land in voor hun ‘vriendin’ die dan illegaal ingebracht worden. De draagsters daarvan leven voornamelijk in dure discotheken op zoek naar andere Italianen of Canadezen die hun dure levensstijl willen financieren.)

Dit is bijvoorbeeld GEEN Cubaans meisje… Tis maar dat je het weet…

neptieten

Sneeuw en advertenties

propagandaCuba1

Zowel sneeuw als advertenties zijn ‘verboten’ in het tropische socialisme. Nergens zie je een bill board of een advertentie voor inlegkruisjes of tandpasta. (Zie ‘Propaganda’ voor voorbeelden van wat er dan wel op de bill boards staat.)

Cuba is zo bang van sneeuw en het is zo ‘verboten’ dat, hoewel het sinds de aankomst van Columbus niet meer gesneeuwd heeft, er vier sneeuwschuivers in het vet staan. De inkoper schijnt nog steeds in functie te zijn.

Kauwgom op de straat

Je ziet soms een Cubaan kauwgom kauwen maar je zult nooit in een kauwgom trappen. Cubanen kauwen hun gummetje een hele dag, om het vervolgens op hun nachtkastje te leggen en de volgende dag kauwen ze verder. Dat er geen kauwgum op straat ligt wil niet zeggen dat je niet moet oppassen waar je loopt… Geen enkele hond loopt onder begeleiding van een baasje met een PooPoo zakje… Hondenpoep vervangt kauwgom. (Op de stoep dan…)

Supermarkten voor al je inkopen

Er zijn winkels die zich supermarkt noemen maar ze hebben enkel wat ze hebben en dat is zelden wat jij nodig hebt… laat staan alles wat je nodig hebt in één supermarkt. Een bijna uitzondering daarop is Palco in Miramar, waar je vrijwel alles kunt kopen wat je ook bij de Albert Heijn kunt halen. Palco is ongeveer dubbel zo duur als Appie. Neem dus alles wat jij nodig hebt gewoon mee… Deo, tandpasta, gel, inlegkruisjes, WC papier etc etc… alles wat jij verbruikt neem je gewoon mee. Ga de supermarkt in om het Mayonaiseshap te bewonderen, reken er niet op dat je iets anders kunt kopen. Reken ook niet op outletstores, warenhuizen of shopping malls. Je moet niet naar Cuba om te winkelen…

Daklozen

Iedereen op Cuba heeft een dak boven zijn hoofd. Er zijn opvang centra waar je kunt verblijven tot je een huis toegewezen krijgt. Je ziet enkel daklozen in toeristische zones… dat schijnt meer op te leveren bij het bedelen. Dat wil niet zeggen dat iedereen in een goed huis woont! Maar een dak hebben ze en gemiddeld 9 vierkante meter per persoon.

Toeristen die niet getild worden.

Heel Cuba is erop gericht toeristen geld uit de zakken te kloppen. Tot aan de universiteitsprofessor en de overheid aan toe. Reken er dus op dat Cuba duur kan worden als je niet behoorlijk voorbereid bent. BEREID JE DUS VOOR..

Keuzestress

In onze supermarkt heb je 200 verschillende deodoranten. Op Cuba heb je er twee: Hay of No Hay. (voor uitleg zie ons boek). Als je dus een deo nodig hebt ga je naar een winkel met de ‘Hay’ deo en koop je er één. Keuzestress? Welnee!!!

Files

Er zijn gewoon niet genoeg auto’s om een file te bouwen.

Oude Amerikaanse auto’s bij de pomp

Almendron
Almendron

De straten van Havana barsten van de oude Amerikaanse auto’s die vaste route taxi spelen. Je ziet er nooit een tanken! Dit komt omdat ze op water lopen!

Oh nee, het werkelijke verhaal is iets anders: Alle oude benzine slurpende motoren zijn vervangen door ‘moderne’ diesels. Elke auto heeft twee grote jerrycans in zijn kofferbak met diesel die op de zwarte markt gekocht is voor ongeveer 20% van de prijs aan de pomp. Daarom staat er nooit een ‘Almendron’ te tanken.

Kippenborsten

Vrijwel alle kip die op Cuba gegeten wordt is geïmporteerd uit Brazilië of de VS. Daar wordt het duurste vlees eraf gehaald en aan de MacDonnald’s of KFC verkocht. Cubaanse kippen hebben geen borst!

Buena Vista Social Club

Te pas en te onpas worden toeristen uitgenodigd een optreden van Buena Vista Social Club bij te wonen om vervolgens in een bar Cuba Libres van 5 CUC te drinken en delen. Toevallig ken ik het laatst levende lid, een lieve dame van 93. Die treedt al jaren niet meer op…

Nog meer dingen lezen die je niet op Cuba ziet of wil eigenlijk weten wat je er wel ziet? Lees ons boek! Op de bestelpagina geven we je nog een tip die je een paar uur gaat besparen…

Lees ook:

Waarom is deze site zo anders dan alle andere sites over Cuba?

Hoe boek je een authentieke Casa Particular?