Wi-Fi Cuba: Sinds 2015 zijn er Wi-Fi zones op Cuba.
update 01 2020
De Wi-Fi op Cuba verbetert en breidt uit. Elke stad en dorp heeft inmiddels een paar Wi-Fi zones.
Eenvoudig
Het principe is eenvoudig. Een Wi-Fi zone vind je door te kijken waar iedereen op zijn mobiel, laptop of tablet zit te kijken of ertegen zit te praten. Die mensen zitten namelijk op internet en dus in een Wi-Fi zone.
Je verbindt je telefoon met het Wi-Fi netwerk door in te loggen met de codes van een kraskaart van Etecsa (Cubaanse telecom monopolist).
Klaar zou je denken.
Wi-Fi in de Cubaanse praktijk
Om te beginnen heb je dus een kraskaart nodig (1 CUC voor één uur). De rijen voor de Etecsa zijn best wel uitdagend en als je dan eenmaal binnen bent dan blijken de kaartjes op. Dit komt door het Cubaanse zwarte markt principe… Officieel verkoopt Etecsa de kaartjes voor 1 CUC maar zwart verkopen de medewerkers de kaartjes voor 1,50 aan de straathandelaren die ze op hun beurt weer verkopen voor 2 of 3… Iedereen blij… (meer over die zwarte markt in ons boek).
Op 22/12/2019 ging de prijs plotseling naar 30 cent per uur! Maar dat was een tijdelijke promotie…
Op 4 januari 2020 verlaagde Etecsa de prijs naar 0,70 per uur. Dat had geen enkel gevolg voor de prijzen van de straatdealers
Omdat jij geen zin hebt zinloos uren in de rij te staan, koop je dus gewoon een kaartje op straat. In de Wi-Fi zones zijn talloze handelaren die je wel weten te vinden als je wat zoekend rondkijkt… Betaal 3 of twee als je goed onderhandelt, dat is de prijs voor buitenlanders.
Krassen maar
Je krast, voorzichtig de kwaliteit van de kaartjes is niet al te best, een lang nummer tevoorschijn (gebruikersnaam en wachtwoord). Voert die in op de pagina die vanzelf verschijnt als je het Etesca netwerk selecteert. Hoppa, je zit op internet…
Veiligheidsinstellingen
Nope… Je zit helemaal niet op internet. ‘Pas op! deze verbinding is niet veilig!’ zegt je telefoon of tablet. Je klikt op ‘toch doorgaan’ en nu wordt het interessant. Sommige devices en browsers accepteren je beslissing maar de meeste vertellen je dat deze verbinding echt te onveilig is en dat jij echt geen verbinding wilt maken… En op zich hebben ze gelijk… maar dat is internet op Cuba.
Zelfs als je al je beveiligingsinstellingen uit zet kan het zijn dat je device weigert verbinding te maken.
De truc met de Tijd
Dat komt omdat de tijd die jouw machine aangeeft niet
klopt met de tijd van het
netwerk. Zeker niet als je, zoals de meeste mensen, de tijd van je machine op ‘automatisch instellen’ hebt staan. Zet de tijd dus handmatig goed. Tijd en Cubaanse netwerken zijn geen beste combinatie.
Maar nu kun je echt online.
Goedkoper Wi-Fi
Als je rondkijkt zie je mensen met een laptop zitten waar een klein Wi-Fi antennetje aan zit. Dit zijn de ‘internethandelaren’. Die geven je voor 50 CUC cent een uur toegang tot internet. Het fijne van deze ‘handelaren’ is de service. Geef ze een CUC en je toestel en zij zorgen ervoor dat je online komt. Geen zorgen deze jongens en meisjes zijn allemaal ICT ingenieurs!
Je hoeft dan geen kaartje te kopen, te krassen, twee lange cijferreeksen in te tikken en je instellingen te wijzigen.
Nadeel… je deelt die verbinding met velen dus video chatten gaat met horten en stoten, FB laadt langzaam tenzij je FaceBook light op je telefoon geinstalleerd hebt. Mailen gaat prima!
Update Juli 2016. De namaak wi-fi kaartjes zijn gearriveerd! (Op Cuba wordt alles nagemaakt.) Voor drie CUC koop je op straat kaartjes die het gewoon niet doen. Als je op straat dus een Wi-Fi kaart koopt, zorg dat de verkoper je verbindt met het internet. (Tu me conectas!)
Er is tegenwoordig zelfs gratis Wi-Fi in Havana…/ en toen niet meer :-)… Alles verandert op het moment vrij snel. Daarom bewerken we ons boek elke 6 maanden.
Geen Wi-Fi of internet
Nu je weet hoe je online kunt op Cuba stel ik voor dat je Cuba als alibi neemt om eens een tijdje offline te gaan. Iedereen begrijpt dat Cuba en internet een lastige combinatie zijn… Maak daar eens gebruik van en blijf offline. Heerlijk! Twee weken lang geen FB statusupdates van vrienden moeten liken!
3G:
In september ’18 deed Etecsa een test met gratis 3G internet… Hele netwerk platter dan plat binnen 1 minuut na aanvang. Test voorlopig niet gelukt. Voor jou is 3G wel beschikbaar maar verschrikkelijk duur. Zet dus je roaming uit!
Je zult merken dat, na een paar dagen internetontwenningsverschijnselen, Internetvrij zijn enorme rust geeft! (Maar dit slechts ter overweging.)
Laatste Tip
Op deze pagina geven je nog een tip die je uren en een hoop ergernis gaat besparen op het vliegveld bij aankomst…
Net terug van Cuba.
In sommige plaatsen (bv. Santiago de Cuba) is een paspoort nodig bij het kopen van een wifi-kaart en sta je zomaar een uur met 20 man voor de deur van het Etecsa-kantoor voor je binnen wordt gelaten. Lullig als je zover bent en dan ineens je paspoort nodig blijkt te hebben. In andere plaatsen gaat dat soms sneller en zonder paspoort.
Ander probleem doet zich voor met Samsung-smartphones. Bij 2 van onze casa’s kenden ze dit Samsungprobleem. Deze blijken het Etecsa-wifinetwerk NIET te kunnen vinden/herkennen. Wij hadden dus niets aan de combinatie wifikaart-Samsungtoestel (S3/S5). Neem dus ook een ander merk toestel mee voor de zekerheid.
Dat is nuttige info Hansa! Dank je…