Cuba Visum

Ja, je hebt voor Cuba een Visum nodig

Laatste update 5/2024

Dit zijn de verschillende manieren waarop je een visum kunt bemachtigen: Eigenlijk is het geen visum maar een toeristenkaart die los in je paspoort kan maar nodig heb je het!

Deze maand (mei 2024) kondigde Cuba aan dat je binnenkort gewoon per internet een visum kunt aanvragen. Details onderaan deze post om je de lol van de visumverwarring niet te laten missen.

Hoe tik je een visum op de kop?

Cuba visum
zo ziet een visum voor Cuba eruit

Inclusief

Soms zit het gewoon bij je reis of vlucht inbegrepen. Check dat even en indien ja… sla dit artikel gewoon over. Lees maar iets leuks over het geven van Cadeautjes, bestel gewoon direct ons boek (leuk cadeautje voor jezelf) of lees hier alles wat je over Cuba zou  moeten weten in een handig lijstje. Of probeer alvast het geld te begrijpen

Met Voorpret

Je kunt een visum kopen bij het Cubaanse consulaat te Rotterdam wat in Den Haag zit.(meestal werkt deze link, soms ook niet. Als hij niet werkt kun je altijd nog terecht voor weinig informatie op hun FACEBOOK.) of Brussel. Dat kost je 22 euro (per visum) en een hele ochtend. Op zich is de excursie naar het Cubaanse consulaat een mooie kennismaking met wat je op Cuba gaat meemaken. Ze zeggen nog overal dat ze in Rotterdam zitten… Maar het is dus in Den Haag…

Pinnen kan niet: Due to the impossibility of making payments through the PIN terminal installed in our Consulate, for reasons beyond the operation of the Consulate General of Cuba in Rotterdam it is only possible to make payments for consular services through bank transfer payable to… 

Embassy of Cuba
Kingdom of the Netherlands
Koninginnegracht 37
2514 AD Den Haag
Telephone: 070 360 60 61 Die sinds maart 2020 nog niet aangesloten is (dit kan ook oud nieuws zijn, we bellen niet iedere dag).

Email Embassy: embacuba@xs4all.nl
Email Consulate: concuba@xs4all.nl

Hun site is up to date: Laatste bericht:

IMPORTANT ANNOUNCEMENT

The Cuban Consulate in Rotterdam will be closed on Friday, April 3rd, and on Monday April 27th 2015.

T’is maar dat je het weet! (Ik schrijf dit overigens op 5 november 2018, zoveel verandert er niet op het consulaat. Eind 2019 hebben ze maar besloten geen announcements meer te doen. Kun je ook geen achterhaalde informatie op je site hebben staan.)

Ga wel met z’n allen als je persoonlijk je visum wilt ophalen: Als er iemand niet aanwezig is die wel een visum nodig heeft… betaal je 25 euro extra per visum! Leuk uitje voor het hele gezin maar niet erg praktisch. Pinnen werkt niet altijd, zorg dus dat je genoeg cash bij je hebt.

Haastig en onvoorbereid

De TUI balie op Schiphol verkoopt visa. Als je met een andere maatschappij vliegt kost het visum 40 euro… En daar moet je dan ook nog voor in de rij staan… En TUI verkoopt soms geen visa is ons ter ore gekomen. ‘Haastig en onvoorbereid’ is niet aan te raden voor het bemachtigen van een visum. Het is Sowieso geen goed idee om ‘haastig en onvoorbereid’ naar Cuba te gaan! Cuba is echt anders… Het is dan wel een eiland dat met een C begint maar Curaçao en Cyprus zijn echt in alles anders dan Cuba.

Avontuurlijk

Je kunt, als het je lukt zonder visum aan te komen op Cuba, (de meeste maatschappijen weigeren mensen zonder geldig visum) voor de douane nog een visum kopen. Dit is risicovol en lastig. De kans dat de dienstdoende visumverkoper net aan het lunchen is (ook om 7 uur ’s-Avonds) is groot en je moet afrekenen met CUC (en het wisselkantoor zit achter de douane). Dit is een avontuur dat wij over zouden slaan! Al was het maar omdat je er meestal niet aan toekomt en op het vliegveld van vertrek wordt gedwongen een visum te kopen.

Praktisch, snel, betrouwbaar en goedkoop

Gewoon je visum bestellen via internet. CIBT kan Cuba niet aan, dit zijn de duurste en HIER krijg je hetzelfde visum, 5 euro goedkoper, binnen een paar dagen in je bus. Wel even goed opletten bij het invullen van je visum, een spelvoutje maakt het ongeldig! Je kunt het ook laten invullen… Geen verborgen kosten, heldere dienstverlening en prima service. Zelfs met bundelkorting .

Mocht je via The US reizen dan hebben ze zelfs (als enige in Europa) de roze visa die je daarvoor nodig hebt.

Bijkomend voordeel

Je kunt er direct een uitstekende wegenkaart bij bestellen! Het vinden van een goede kaart is lastig maar HIER druk je eenvoudig op de knop en hij valt samen met je visum in je bus. Overigens heeft Maps.me een prima navigatie app voor op je telefoon die offline werkt dus als je een beetje digitaal bent kun je met die app heel Cuba door.

Heel Cuba? Nee, pikant detail, op bepaalde strategische plekken wordt de GPS gejammed en navigeer je dus blind. ‘Strategisch’ is een relatief en variabel begrip op Cuba.

Wat je verder nog zou kunnen willen weten over het visum.

Het visum gaat los in je paspoort en je paspoort moet bij vertrek nog 6 maanden geldig zijn. Check dus ff wanneer je paspoort verloopt.

Het is 3 maanden (sinds oktober ’22) geldig en je kunt het één keer verlengen. Daarvoor moet je naar immigratie met 625 Pesos aan fiscale zegels, bewijs van een ticket voor de uitreis en je ‘Cuba verklaring’ van je ziektekostenverzekering. (Waar ze dus bij binnenkomst in het land zelden om vragen.). Normaal gesproken moet je dus na 180 dagen het land weer uit. Op Cuba is echter niets normaal en met een goede reden kun je je visum een tweede keer met 3 maanden verlengen… ‘Goede redenen’ zijn divers en gevarieerd en hangen ook een beetje af van je relatie met de immigratie-official en het cadeautje dat je bereid bent achter te laten.

Als je bij je Cubaanse partner in huis wilt verblijven moet je je visum binnen 72 uur omzetten in een familie visum. Aantonen dat jullie elkaar al lang kennen (foto’s en emails op papier!) 800 in zegels betalen)

Wat direct in je inbox ligt is ons E-book. Wij zijn geen reisblog, wij wonen hier en dat geeft toch echt een andere kijk op de dingen dan mensen die drie weken naar Cuba komen, alle beginnersfouten maken en dan op hun website uitleggen hoe je die beginnersfouten maakt.

Evisum

Cuba verstrekt tegenwoordig gewoon een eVisum per internet… Zeggen ze…. Het is een door Cubanen ontwikkelde site en dus niet heel erg gebruikersvriendelijk… Ga er maar even goed voor zitten… Om je op weg te helpen: Links boven kun je de taal instellen. Als je Engels kiest dan blijft je land van herkomst ‘Holanda’ of ‘Belgica’. Dus als je op Netherlands of Belgium zoekt dan kom je er nooit.

Je kunt je geboortejaar niet scrollen dus een paar keer op het driehoekje klikken als je voor 2014 bent geboren.

Je moet een foto uploaden en dan een heleboel onzinnige informatie geven. In totaal zijn het 9 stappen maar dan heb je een QR code waar je het land mee binnen mag. Je paspoorttype is (waarschijnlijk) ordinario. Je zult zien dat deze site een voorproefje is van de Cubaanse manier van werken. Tijdens het invullen moet je kiezen… Of je dood ergeren of keihard gaan lachen om die onzin. Persoonlijk raad ik het laatste aan en bestel je eVisum met tranen van het lachen!

En dit is het resultaat van ongeveer een uur formulieren ontcijferen:

Nu, een week later heb ik nog niets van het consulaat gehoord… Als je het zelf wilt proberen dan heb ik de volgende tips voor je:

Hoe vraag je een electronisch visum aan voor Cuba?

Je kunt ‘eenvoudig’ een e-visum aanvragen via de site van Minrex https://visasonline.cubaminrex.cu/en?title=&page=1

‘Eenvoudig’ heb ik tussen aanhalingstekens gezet omdat het 9 stappen proces om een visum online aan te vragen best wel ingewikkeld is.

Hieronder licht ik de stappen toe want een beetje hulp kan iedereen wel gebruiken bij dit simpele visum aanvraag proces:

Stap 1:

Kies je taal… In het midden staan twee vlaggetjes. Kies voor het Engelse vlaggetje (of Spaans als je wilt). 

Stap 2:

De vraag is: kies het land waar je bent. Daar kies je dus inderdaad het land waar je bent!  Als je dus Belg bent en je bent in Mexico dan kies je Mexico. Dat je de taal hebt veranderd in Engels past de lijst met landen niet aan. Als je dus in England bent moet je ‘Inglaterra’ kiezen en ‘The Netherlands’ staat in de lijst als ‘Holanda’.

Stap 3:

Je persoonlijke informatie kun je vast zelf invullen. Om je geboortejaar in te vullen kies je een paar keer de bovenste optie. Voor 1963 ga je dus eerst naar 2014… 2004.. 1994… 1984 etcetera… Dan moet je een paspoortachtige foto van jezelf uploaden…

Stap 4. 

Je Nationaliteit is niet ‘Dutch’ als je Nederlander bent maar ‘Holandes’… En je hebt waarschijnlijk een ‘Ordinario’ paspoort. 

Stap 5… Ze vragen zelfs je werkadres… Gewoon invullen. Het faxnummer van je kantoor kun je zelf verzinnen.. 

Stap 6: Ook als je een rondreis maakt… Gewoon Havana invullen… Ga je naar Varadero, dat ligt in de provincie Matanzas.

Stap 7. Ze vragen je de prijs van je E visum te checken op een niet bestaande pagina.

Stap 8. Je paspoort en ticket uploaden

Stappen 9 tot 19… Al je informatie checken

Kosten 25 USD.

En dan afwachten tot het Cubaanse consulaat van je land contact met je opneemt… Wat er dan verder gebeurd???? Geen idee… Het is dus helemaal geen E visum, het is een bijzonder ingewikkelde manier om een visum aan te vragen… Via een professionele site als cubavisum.net is het echt stukken sneller en eenvoudiger!

Kijk in ieder geval even op deze pagina, daar krijg je een tip die je uren gaat besparen op het vliegveld.

Niet te missen artikelen als je eenmaal een visum hebt:

Je moet geld op Cuba snappen… Echt… Lees je ff in!

Hoe huur je een auto of wil je dat wel echt?