Wat is een redelijk budget voor Cuba?
Je kunt op Cuba een heleboel geld kwijt als je wilt. Een hoog budget zou met een super-de-luxe Casa Particular of 5 sterren hotel beginnen. Reken dan op een vanaf budget van 400 per dag om te slapen. (Meer kan ook!) In deze post wil ik kijken naar een redelijk budget.
update maart 2022
Disclaimer:
Er is het afgelopen jaren, zonder toeristen, van alles gebeurd op Cuba.
De CUC is afgeschaft dus de mythe van de dubbele valuta is vervangen door een echte dubbele valuta de CUP (Moneda Nacional, of Peso) en de USD.
De monetaire situatie is chaotisch… Het onderstaande budget moet je verdriedubbelen als je Pesos gaat pinnen, Klopt ongeveer als je met contante euro’s gaat betalen en kun je meer dan halveren als je die contante euro’s op straat wisselt voor Pesos. Geld is een ingewikkelde zaak geworden…
Lees je in want een beetje benul bespaart enorm en maakt je vakantie leuker!
Redelijk budget
Allereerst moet je ernaar toe. Dat doe je met het vliegtuig. Je kunt ook per boot maar dat duurt twee weken (wel goed tegen de jet-lag). Voor mensen die tijd genoeg hebben, bel eens met Nirit Shipping, die nemen wel eens een passagier mee.
Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen. Zoek dat maar lekker zelf uit, deze post gaat over je budget op Cuba. Ik weet namelijk niet waar jij woont of waar je heen wilt (Cuba is best groot). KLM, TUI, Air France, Jetairfly gaan allemaal naar Cuba.
Niet goedkoop
Cuba is geen goedkoop land. Het lijkt niet op Azie! Je kunt er onmogelijk voor 5 $ per dag leven. Sterker nog, Cuba begint de laatste tijd zelfs vrij duur te worden en extreem duur als je niet snapt hoe het werk…
Waar geef je allemaal geld aan uit op Cuba?
Overnachten
Eten/drinken
Transport
Winkelen/inkopen
Drinken
Uitgaan
gezelschap
Cultuur
Diversen
Laat me die posten één voor één tegen het licht houden:
Overnachten
Overnachten kan op verschillende manieren:
Hotel.
Hotels zijn duur, slecht, lawaaierig en altijd één of twee sterren minder waard dan het aantal dat ze op de gevel hebben gehangen. (Al is Parque Central recentelijk letterlijk twee van die sterren verloren, niemand gewond geraakt). Ik zou iedereen aanraden hotels te vermijden. Punt. (budget vanaf 30 USD voor een dump tot 1200 voor de tophotels, die helemaal niet zo top zijn.
Casa Particular.
Je kunt al een casa vinden voor 20 USD maar de meeste casas vragen 25 tot 40. Er zit enorm kwaliteitsverschil in de casas en de uitdaging hier is dus het vinden van een goede prijs/kwaliteit verhouding. De prijs zegt weinig over de kwaliteit. Prijzen zijn altijd per kamer en meestal zonder ontbijt. Zo boek je een Casa Particular.
De meeste sites en boeken over Cuba houden hier op. Er zijn echter nog andere manieren. Als je al een paar posts op dit blog hebt gelezen dan weet je dat ik meestal anders tegen de dingen op Cuba aankijk dan wat de main stream websites je vertellen. Dat komt omdat ik resident ben en zij twee weken zijn komen kijken…
Campismos.
Een van mijn favoriete plekken om te overnachten. De meeste Campismos zijn enkel voor Cubanen maar een aantal accepteert ook toeristen. Mijn favoriete Campismo ligt twee kilometer buiten Viñales. Kosten voor een bungalow(tje) ongeveer 200 Pesos per dag (dat is nog geen Euro als je het geld snapt). Je zou een Campismo kunnen reserveren maar beter is het gewoon erheen te gaan en een Cabaña huren. Het leuke aan Campismos is dat je er meestal officieel niet als buitenlander kunt verblijven maar dat het meestal wel lukt. Je komt geen enkele andere toerist tegen. Als er andere gasten zijn dan zijn dat Cubanen… Ik ga binnenkort eens een hele post over Campismos schrijven.
Hostals.
Dit is een vrij nieuw fenomeen op Cuba. De meeste grote steden hebben tegenwoordig hostals (een soort jeugdherbergen). Op basis van een Casa Particular vergunnen zetten ze drie stapelbedden in een kamer en verhuren per bed (4 tot 7 USD/nacht). Prima manier voor jongere backpackers om niet alleen goedkoop te slapen maar ook medereizigers te ontmoeten.
Illegale huizen.
Cubanen zijn bereid je voor een tientje een kamer te verhuren. Deze huizen hebben geen vergunning en over het algemeen weinig comfort. Op zich is het geen probleem dat het huis niet over de juiste vergunningen beschikt. Het risico is niet voor jou, je kunt hooguit om drie uur ’s nachts door de politie op straat gezet worden. Voor de Cubanen is het echter een ander verhaal. Die lopen het risico hun huis kwijt te raken of een flinke boete (in USD) te moeten betalen. Omdat jij geen enkel benul hebt van hoe groot dat risico is kun je dat het best door de Cubaan in kwestie laten bepalen. Als iemand je een illegaal huis aanbiedt mag je dat wat mij betreft gewoon aannemen.
Alle prijzen zijn altijd onderhandelbaar! Behalve bij de hotels en de Campismo’s praat je er met een beetje moeite 20% per nacht vanaf. Onderhandel wel zelf, een Cubaan voor je te laten onderhandelen verhoogt de prijs met 20%!
Conclusie Budget overnachten:
Je kunt onmogelijk goedkoper slapen dan voor 7 if 8 USD per nacht. Sterker nog ik zou als minimum gemiddelde 20 USD nemen als je zuinig aan doet. Een meer reële schatting is 25-30. Doe dat maal het aantal nachten dat je op Cuba verblijft en je hebt een redelijk budget voor overnachtingen. Als je in de betere Casa’s wilt verblijven of veel tijd in Trinidad, Viñales of oud Havana wilt doorbrengen verhoog dat al snel dan naar 30-50. (Dat is per kamer, niet per persoon.)
Eten en Drinken
Ook hier geld natuurlijk weer dat het afhangt van wat en hoe je wilt eten en drinken. Ontbijt in je Casa Particular kost tussen de 3 en de 5 USD. In het cafetaria verderop in de straat (er zit altijd een cafetaria verderop in de straat) kost een broodje kaas met een vers sapje zo’n 80 cent. (Wel ff het hoofdstuk ‘geld op Cuba’ lezen). Lunch en diner zijn een zelfde verhaal. Bij een cafetaria 80 pesos, in je Casa 5-15 USD en in de betere paladars/restaurants 20 tot 100 USD pp. En 100 USD uitgeven is geen garantie voor een goede maaltijd! Een redelijk budget voor eten is 15-20 pp/pd. Soms eet je goedkoper en soms wat duurder. Meer
budget tips in ons boek. Je kunt namelijk best redelijk eten voor een schijntje.
Kreeft is altijd duurder dan kip en het is niet eens echte kreeft op Cuba, het zijn langoustines.
Transport
Het budget dat je voor transport nodig hebt hangt af het aantal kilometers dat je wilt afleggen tijdens je vakantie en de manier waarop.
De huurauto. Daar hebben we een hele post over geschreven. Meer over huurauto’s
De bus.
Tussen alle grote steden en toeristen centra rijd de Viazul. Vaak zijn die volgeboekt (of wordt dat gezegd). Een oplossing daarvoor geven we je in ons boek (ik weet het, een beetje flauw, maar we willen nu eenmaal graag dat je ons boek leest :-)). Je koopt Viazul kaartjes in USD via hun site hierboven.
Overigens is in april ’19 het Viazul station verhuisd naar het nationale busstation op de hoek van Boyeros en 19 de Mayo.
De (illegale)taxi.
Je kunt, ook voor de langere afstanden, een taxi nemen. Dat zijn illegale taxi’s. Ze zouden iets duurder moeten zijn dan een Viazul maar niet veel als je goed onderhandeld. Hier besteden we aandacht aan bij de huurauto op Cuba.
De camion
Tussen alle grote steden rijden ook omgebouwde vrachtwagens. Die betaal je in MN en kosten een fractie van alle andere transport methoden. In Havana vertrekken ze vanaf de Villa Nueva Terminal. Een paar jaar geleden was deze vorm van vervoer nog zeer oncomfortabel maar free enterprise werpt zijn vruchten af en er zijn al vrachtwagens (camiones) met comfortabele stoelen en zelfs airco. Op mijn 50ste verjaardag heb ik besloten dit niet meer te doen… Mijn botten hebben er geen zin in. Vier jaar later noodgedwongen toch weer in een Camion gaan zitten… Prima stoelen!
De trein…
NIET DOEN… Gewoon niet. Vertrekt nooit op tijd, valt onderweg stil, komt dus nog later aan. Is zeer oncomfortabel, erg traag en vies. Zelfs Cubanen vermijden de trein als ze kunnen.
Liften
Ook niet doen. Er zijn genoeg Cubanen die geen cent te makken hebben afhankelijke van deze vorm van transport.
Conclusie Transport Budget:
Maak een grove schatting van het aantal kilometers dat je af denkt te gaan leggen en deel dat door 3,5. Daarmee kom je een heel eind. Dit geldt niet als je een auto huurt. Dat is ongeveer dubbel zo duur. Als je vrachtwagens gaat nemen dan halveer je je budget. Binnen de stad loop je, neem je de vaste route taxi of bus. Je kunt in Havana zelfs fietsen huren. (14 USD per dag per fiets).
Alternatieve vormen van transport: Van A Naar B op Cuba
Winkelen en inkopen
Alles meenemen wat je nodig hebt. Het aan te raden budget om te winkelen is dus NUL… Alles op Cuba is slechter en duurder dan hier. Uitzondering hierop is eten kopen op de markt en zelf koken. Dat is spotgoedkoop (als je je niet vergist in de valuta… Markten zijn altijd in MN).
Drinken
Tja, wat kost drinken? Een biertje kost 1 of 33 USD, afhankelijk waar je het nuttigt en hoe je het betaalt. Cola kan vanaf 55 cent. Een mojito (echt toeristen drankje trouwens) kun je al vinden voor 1 maar daar moet je wel voor uit de toeristische zone’s. Koffie van 1 MN tot 2,50 USD. Ik kom prima rond met 5 per dag voor drinken. Sommigen halen daar het middaguur niet mee. Lekker vers fruitsapje bij een cafetaria… 30 MN (da’s 12 cent). Reken 8-10 per dag per persoon voor drinken en je komt nooit tekort.
Uitgaan.
Entree van de meeste disco’s voor toeristen 10 USD. Live muziek in oud Havana, gratis. Straatfeestjes en openlucht concerten Gratis. Een avond op de Malecon met een fles rum 6,90 (literfles Havana Club 3 años. Geen zorgen, die komt op!)
Gezelschap
Afhankelijk van hoe goed je Spaans is, hoe goed je de wereld van de exotische gezelschap dames en heren begrijpt en allerlei andere wensen. Zowel mannelijk als vrouwelijk gezelschap kost je tussen de 50 en de 80 per dag als je CubaConga niet gelezen hebt. Gezelschap dat je in de disco ontmoet kost ongeveer het dubbele. CubaConga en ‘Liefde en Seks’ brengt je budget in dezen met 70% terug.
Ik neem deze post verder niet mee in de budget berekening. Er is gezelschap te huur, maar mocht je daarvoor naar Cuba willen raad ik je andere, eenvoudigere en goedkopere bestemmingen aan…
Echte vrienden ga je niet maken. Je bent toerist en de Cubanen die jij tegenkomt zijn op je geld uit. Sorry…
Kosten Cubaanse vrienden: USD of 5-10 per dag per stuk… Klinkt bot maar is helaas de waarheid. De sociaal-economische-culturele kloof is gewoon te groot. Na het lezen van CubaConga ongeveer de helft.
Cultuur.
Entree musea 3 tot 8 USD. Ballet en Opera 25 (beiden zijn overigens absolute aanraders! Omdat artiesten niets kosten staan er 80 zangers op het podium bij de opera! Bioscoop 80 cent. Open lucht concerten gratis. Salsa op straat gratis.
Diversen
Op zich zijn de diversen uitgaven het interessantst. Opgelicht worden valt hieronder. 5 tot 100 USD per dag. Je kunt dit deel van je budget niet helemaal zelf bepalen. Maar we kunnen je hier enorm bij helpen. Dat begint al op het vliegveld waar iedereen geld wil wisselen na een lange reis en dito wachttijd. Veel mensen leveren hier hun eerste briefje van 50 in (zonder daar iets voor terug te krijgen)… Voorkom in ieder geval die wachttijd
Conclusie Totaal Budget:
Je kunt prima leven op Cuba voor 50-60 euro per dag per persoon als je met twee of meer op stap gaat. Met een paar kunstjes is dat bedrag naar 35-40 te krijgen en met een beetje onbenul naar 100-veel meer. Zorg dat je benul hebt voor je gaat!
Laatste update van dit artikel: April 2021
Aanbevolen artikelen:
Reacties zijn gesloten.