16 dingen om te doen op Cuba

Cuba 16 bijzondere dingen om te doen:

1 Neem lifters mee!

Neem lifters mee
Leuk om te doen: lifters meenemen

Je reisbureau en je reisgids raden je af lifters mee te nemen. Dat zou gevaarlijk zijn. Dat zou inderdaad zo kunnen zijn als je twee mannen meeneemt. Neem daarom altijd echtparen of vrouwen met kinderen mee. Ook jeugd vormt geen enkel gevaar. Zorg er wel voor dat je niets op de achterbank hebt liggen dat je niet kwijt wilt! Neem mensen mee die met bankbiljetten staan te wuiven… die zijn echt op zoek naar transport!

2 Breng die lifters thuis

Je weet nooit waar je terecht komt...
Je weet nooit waar je terecht komt…

Ze wonen nooit langs de weg waar jij rijdt. Bied aan ze thuis te brengen en je zult zien dat je op de meest bijzondere plekken komt. Ze zullen je zeer dankbaar zijn en je onthalen als een goede vriend. Voor je het weet heb je een feestje (handleiding in ons boek).

3 Ga naar een honkbalwedstrijd.

Cubanen zijn helemaal gek van la pelota. Stadions zijn overvol en de sfeer is geweldig. Je bent de enige buitenlander op de tribune en Cubanen waarderen dat bijzonder. Het is dan ook eenvoudig vrienden maken hier en omdat er geen toeristen zijn, zijn er geen jineteros en bevriend je echte Cubanen.

4 Doe de Lonely Planet dicht!

Iedereen die Cuba kent vraagt zich af of de schrijvers van de Lonely Planet uberhaupt wel op Cuba zijn geweest. Het ding is domweg bijzonder slecht. Alle plekken die erin vermeld staan zitten vol met ‘individuele’ toeristen die allemaal dezelfde mojito drinken op hetzelfde terras met hetzelfde uitzicht omdat de LP het zegt. Als je echt iets wilt meemaken… dicht dat ding!

5 Wijk af van de gebaande paden.

De gebaande paden zijn te herkennen aan stromen toeristen met korte broeken, sandalen en gekke hoedjes die allemaal dezelfde route volgen en dezelfde dingen zien. Enkele lopen in groepen hun gids met een vlaggetje achterna, andere staren in hun reisgidsje en missen zo’n beetje alles wat er om hen heen gebeurd. Eén straat naar rechts of naar links vind je geen enkele toerist meer. Daar begint het echt Cubaanse leven. Daar maak je contact met het echte Cuba.

6 Kleed je behoorlijk.

Om de een of andere reden vinden de meeste toeristen het belangrijk dat ze er ook echt als toerist uitzien. Korte cargo broeken, wandelsandalen met sokken en gekke hoedjes. Volwassen mannen dragen op Cuba geen korte broeken en al helemaal geen wandelsandalen. Pas je kleding aan, Cubanen zullen dat waarderen omdat het een teken van respect is.

7 Maak contact.

Als je dan eenmaal behoorlijk gekleed afwijkt van de route die de kudde toeristen volgt kun je contact maken. Daarom moet die Lonely Planet dicht. Met je neus in een boek of op het aangeraden terras ontmoet je niemand. Cubanen die zich in de toeristenstroom bevinden zijn erop uit die toeristen te plukken… Zodra je van de gebaande paden afwijkt en je respectvol gedraagt, kom je in contact met echte Cubanen. Hiervoor zie het hoofdstuk ‘valkuilen’ in ons boek. Het zijn er nogal wat!

8 Zorg voor een fles (goede) rum

rum
Voor je het weet is het feest

Er zitten een heleboel dingen in je rugzak die je niet nodig hebt… Gooi er een paar uit en zorg dat je een (heup)flesje rum bij je hebt. Als je dan eenmaal contact hebt gemaakt en je drinkt bij mensen thuis een kopje koffie, haal je dat flesje tevoorschijn en voor je het weet heb je een feestje. De muziek (reggeton, geen salsa) gaat op tien en leve de lol! Blijft het leuk… bied aan een varken of wat kippen te kopen en dat gezamenlijk op te eten… Voor je het weet heb je de leukste ervaring van je vakantie! Ga er van uit dat je nog een fles rum moet (laten) halen.

 

9 Wees niet bang.

Cuba is bijzonder veilig. Je kunt op Cuba dingen doen die in elk ander land grote risico’s met zich meebrengen. Ga dus met mensen mee, laat ze je uitnodigen en geniet van hun vrolijkheid, cultuur en gastvrijheid. Foute Cubanen (ja die zijn er ook) zijn eenvoudig te herkennen… ze zien eruit als een foute Cubaan. (sportschoenen, gouden tanden en kettingen, horloges, smartphones.) Laat die links liggen en maak contact met de rest. Cuba is werkelijk extreem veilig!

10 Loop een school binnen

Weetjes over Cuba
Alle kinderen gaan naar school

Neem wat pennen mee en doneer die aan een school. Er is een chronisch tekort aan schrijfgerei doe daar wat aan. Je zult met open armen ontvangen worden, een rondleiding krijgen en een beter inzicht in het Cubaanse schoolsysteem.

 11 word ziek.

Weetje over Cuba
ziekenhuis is gratis

Buiten Havana (want daar word je doorverwezen naar de Clinca international) loop je een ziekenhuis binnen met een vage (of echte) klacht. Dit staat garant voor een bijzondere excursie!

12 Ga in een bus zitten.

En dan bedoelen we geen bus met toeristen maar gewoon een ov bus die door Havana scheurt… stap op het eindstation uit en ga met de volgende bus terug. Niet alleen zul je echte normale Cubanen ontmoeten die maar al te nieuwsgierig zijn naar die gekke buitenlanders op de bus maar ook kom je op plekken in en net buiten de stad die je anders nooit had gevonden… Prijs van deze excursie 2 keer 40 centavos MN (oftewel 3 cent ongeveer. Maar dat is dan wel P.P.!!!).

12 Lees CubaConga!

Jaren ervaring op Cuba gebundeld in een alternatieve reisgids die van jouw verblijf op Cuba een echt avontuur maken. Omdat op Cuba niets is wat het lijkt vanuit ons Westerse perspectief hebben we een boekje geschreven om je te helpen het beste uit je vakantie in het tropische arbeidersparadijs te halen. Niet alleen wijzen we je op de valkuilen, we helpen je Cuba te begrijpen en er diep in door te dringen. Net als Cuba is CubaConga risicovrij… bestel het, lees het en als je het niets vindt… gewoon je geld terugvragen. Leuker kunnen we Cuba niet voor je maken! Op die bestelpagina staat overigens nog een tip die je een paar uur op Cuba gaat besparen.

13 Moneda Nacional dag

Leg jezelf op dat je een dag lang alleen dingen koopt, eet en doet die je met Moneda Nacional kunt betalen. Dat kan je dag iets ingewikkelder maken (koop de dag ervoor water, dat kun je enkel in CUC kopen) maar dompelt je dieper de Cubaanse samenleving in dan welke andere tip dan ook.

14 Ga van de gebaande paden af.

Huur een fiets

Hier vind je trouwens nog 10 leuke weetjes over Cuba.

En hier een handige tip bij aankomst die je uren wachtrij gaat besparen.

15 zeg ja tegen een drugdeal

Nou ja, drugs… Je wordt constant aangesproken of je geen Cohiba of andere sigaren wilt kopen. Een wijs man koopt ze natuurlijk niet maar dat wil nog niet zeggen dat ‘Ja’ zeggen tegen een hosselaar geen interessante excursie kan opleveren…

16 Neem een digitale locale gids

Laat een vertrouwde local je door Havana leiden. Zo kom je nog eens ergens en maak je nog eens iets mee… Echt, een vriend (zelfs een digitale) die de weg kent is goud waard!

Aanbevolen artikelen:

Hoe vind je een authentiek casa particular

Huur een fiets in Havana

 

Reacties zijn gesloten.