10 misvattingen over Cuba

Laatste update Juli 2018

misvattingen over Cuba

Hier volgen de 10 misvattingen over Cuba die je elke keer weer tegenkomt.

Niets van wat jij denkt over Cuba is waar. OK het is een eiland en de baas is Raoul Castro, maar verder is niets wat het lijkt. Zelfs dat Raul de baas is lijkt sinds april 2018 niet meer zo. Dias-Canel is de nieuwe president (gekozen met 623 tegen één stemmen) maar hij is de schoonzoon van Raul dus naar wiens pijpen hij danst is wel duidelijk. (pun intended). Ik en geen land waar zoveel misvattingen over bestaan.

Troebele informatie

Vrijwel alle informatie die je op internet of elders vindt over Cuba is ideologisch of commercieel getint. Voor- en tegenstanders van het regiem (dat woord geeft al een positie aan, wij schijnen een regering te hebben, geen regiem) delen informatie vanuit hun perspectief en reisorganisaties en aanverwante clubs hebben er een commercieel belang bij dat jij naar Cuba gaat. Dit zorgt voor een groot gebrek aan relevante objectieve informatie.

Omdat alles vanuit de verschillende invalshoeken uit zijn perspectief wordt getrokken en dus misinformatie is wil ik hier een paar van de meest voorkomende misvattingen over Cuba ontkrachten:

10 misvattingen over Cuba

 • Op elke straathoek hoor je live salsa muziek.

  Cuba muziek
  Alleen op toeristische straathoeken
  • Dat is waar in het zeer beperkte toeristische gedeelte van Havana. De bandjes die hier spelen doen dat voor de toeristen. Ze hebben een repertoire van drie nummers waarvan de laatste instrumenteel is omdat de zanger dan met de pet kan rondgaan. Daarbuiten hoor je enkel Reggaeton (Cubaanse Rap) uit de speakers schallen. Die speakers staan altijd op MAX! Cuba heeft een muur van achtergrondgeluid. (Tip, neem oordopjes mee.)
 • Het geld voor de toeristen is de CUC, voor de Cubanen de Pesos.

  • De valuta waarmee je betaalt wordt niet bepaald door ‘wie’ maar door ‘wat’. Wat je waar koopt bepaalt waarmee je betaalt. Jij kunt ook een kopje espresso krijgen voor 1 peso (1/24e CUC) of een vaste route taxi nemen voor 10 peso. Geld is een ingewikkeld onderwerp op Cuba. Daarom hebben we er een heel hoofdstuk aan gewijd. Er zijn in de praktijk GEEN twee valuta op Cuba.
 • Alle Cubanen zijn arm en leven van 10-80 $ in de maand.

  • Minimaal 80% van de Cubaanse economie is ondergronds. Mensen verdienen inderdaad gemiddeld zo’n 10-80$ in de maand met hun baan. Vrijwel iedereen klust dus verplicht bij en de gemiddelde Cubaan in Havana heeft zo’n 100$ per maand nodig om behoorlijk te leven in Havana, de helft in de andere steden en daar weer de helft van op het platte land.
   misvatting
   Electriciteit = 1 $ per maand!

   Dat klinkt nog steeds als heel weinig, maar de eerste levensbehoeften zijn zwaar gesubsidieerd of gratis op Cuba. Werken doet de Cubaan omdat hij het moet, niet om er geld mee te verdienen. Veel Cubanen beschouwen hun baan dan ook als tijdverspilling omdat ze in de tijd dat ze werken niets kunnen verdienen.

 • Cubanen zijn vriendelijke, gastvrije en vrolijke mensen

  • Cubanen zijn net mensen… stereotypering werkt nooit, ook niet op Cuba. Er zijn ook vervelende Cubanen net zoals er vervelende Duitsers, Fransen, Canadezen en Nederlanders zijn. Er zijn ook hele leuke Cubanen!
 • Gezondheidzorg op Cuba is gratis

  • Eh… ja, officieel wel maar de wachtrijen bij zijn zo lang dat als je geen kippetje meeneemt voor de arts je pas over drie weken aan de beurt bent.
 • Cuba barst van de prostituees

  prostituee Cuba
  Ze zijn er natuurlijk wel
  • Dat is net zo’n foute inschatting als de Amerikaan die naar Amsterdam is geweest en niet verder heeft gekeken dan de Walletjes. Thuis vertelt hij dat ze in Nederland gek zijn omdat er geen winkels zijn omdat alle etalages vol met hoeren zitten. Voor die Amerikaan is Nederland het mekka van de hoeren en de drugs… Is dat ook jouw werkelijkheid?
 • Cuba is duur/goedkoop

  • Kan allebei. Hoe beter je Cuba begrijpt, de mensen en de weg kent, hoe goedkoper het is. Cuba wordt vooral duur als je je continu laat oplichten (en vaak gebeurt dat zonder dat je het merkt).
 • Cubanen drinken de hele dag Mojitos, dansen Salsa en roken sigaren

  • Welnee… Cubanen drinken bier of rum, Mojitos en Cuba Libres zijn voor toeristen. Ze dansen op Reggeton en roken goedkope sigaretten…

In het vliegtuig terug kun je de mensen vrij gemakkelijk in twee categorieën indelen. De ene helft is dolenthousiast de andere helft zwaar teleurgesteld. Het verschil zit hem in de mentaliteit en de voorbereiding. Met dat eerste kan ik je niet helpen, met het tweede wel! Sowieso lees je dit blog niet als je niet over een open mind beschikt en dan bestel je ons boek ook niet.

Voor de twijfelaars, CubaConga gaat echt een paar niveaus dieper dan dit blog. :-).

Lees ons boek en haal meer uit je vakantie naar Cuba! Op de bestelpagina geven we je nog een tip die je minimaal een uur gaat besparen op het vliegveld.

Aanbevolen artikelen

Van de gebaande paden af op Cuba