Informatie over vakantie en reizen op Cuba CubaConga 2024 (Mei) editie

Deze 2024 (Mei) editie is zo actueel mogelijk. Er worden op het moment bijna dagelijks nieuwe, ingrijpende maatregelen afgekondigd en we kunnen lastig inschatten wat dat gaat betekenen voor de gemiddelde reiziger. Bijvoorbeeld vorige week werd er aangekondigd dat je vanaf eergisteren niet meer met cash kunt tanken en gisteren reed ik met een vriend naar Havana en rekenden we gewoon cash af.  Dit zijn allemaal gevolgen van een ‘goed’ voorbereid hervormingsbeleid waarbij de hele economie op de schop is gegaan. 

In januari ’21 kregen de Cubanen plots een loonsverhoging van 400% en werden alle prijzen ook verviervoudigd. Da’s dus helemaal neutraal als je een salaris hebt maar dramatisch als je geen baan bij de staat hebt. De effecten daarvan zijn de samenleving aan het ontwrichten en de gevolgen proberen we up to date te houden in ons boek. De 2024 versie is in Mei voor het laatst bewerkt en kan twee dagen later alweer een paar foutjes bevatten!

Cuba Conga heeft effect!

Op het vliegveld op de terugweg kom je grofweg twee soorten mensen tegen: Juichend positief of juist zeer negatief. Beide groepen hebben hetzelfde land bezocht, ongeveer dezelfde dingen gezien, dezelfde reis gemaakt en dingen gedaan. Het verschil zit hem in de mentaliteit en de voorbereiding. Met je mentaliteit kunnen we je niet helpen, met de voorbereiding wel. We hebben een hele reeks tips op een rijtje gezet voor mensen die beter door Cuba willen reizen en dat aangevuld met een paar leuke verhaaltjes waaruit de Cubaanse volksaard blijkt. Daarbovenop maken we je vakantie drie keer goedkoper..

Verwarring op Cuba

Je wilt door Cuba Reizen gewapend met de juiste informatie. Op Cuba is niets wat het lijkt, tenzij het wel zo is of andersom. De werkelijkheid is op Cuba een bijzonder complex en verwarrend concept. Cuba is niet domweg 50 jaar terug in de tijd. Zoals ‘Back to the Future 1, 2 en 3, en alle andere tijdreisgerelateerde films en boeken duidelijk uitleggen, zorgen veranderingen in het verleden voor een totaal ander heden. Iedereen die Cuba analyseert vanuit een ‘zo was het bij ons 50 jaar geleden’ perspectief, zit er dus totaal naast. Cuba heeft gewoon een alternatieve tijdlijn. Ons referentiekader past niet op Cuba en wij westerlingen maken daardoor constant verkeerde inschattingen. Om je daarbij te helpen hebben we een soort spel ontwikkeld, geïnspireerd op Donky Kong (vandaar de naam CubaConga).

Chantal: Geniaal om een dergelijk ingewikkeld land om door te reizen in een spel te gieten. Relativerend, informatief, verhelderend en vol humor. Dit boekje is een aanrader voor iedereen die door Cuba wil reizen.

Onderstaand filmpje laat zien waarom de auteur anoniem wil blijven. Gelukkig schrijf ik beter dan dat ik praat :-).

CubaConga gaat je het volgende opleveren:

 • Meer inzicht in en begrip voor de Cubaanse mentaliteit, realiteit en werkelijkheid.
 • Een behoorlijke besparing die je zelfs per dag gaat voelen. Ter illustratie. Als je onvoorbereid een biertje op een terrasje drinkt kost je dat 10 USD 0f meer. Als je het snapt kan dat voor 1,50.
 • Een veel beter contact met de lokale bevolking.
 • Minder getild worden door de hossel Cubanen (jineteros) omdat je hun trucs snapt en kunt anticiperen.
 • Adviezen, tips en de beste trucs van mensen die weten wat het is om door Cuba te reizen.
 • Wist-je-datjes, tips en verrassende invalshoeken.

Cees: Iedereen die door Cuba wil reizen zou dit boek gelezen moeten hebben. Exclusieve kennis die je nergens anders vindt vanuit een neutraal perspectief (dat je ook vrijwel nergens anders vindt.)

Tot slot nog een tip die je uren gaat besparen bij aankomst…

Cuba zit vol met dubbele en driedubbele lagen en dus bestaan er veel misverstanden over dit bijzondere land… Wil je er meer van begrijpen lees dan nog een paar artikelen op ons blog of koop ons boek.

Of je ons boekje koopt of niet… Bereid je voor!!!

Willem (Machinist a/b TSHD LELYSTAD)

Iedereen zou dit boek moeten lezen voordat hij of zij Cuba gaat bezoeken, het zou verplicht gelezen moeten worden op scholen wereldwijd. Ik heb, naar aanleiding van dit boek nog meer respect gekregen voor de lokale bevolking van Cuba, daar zouden een hoop mensen in de westerse cultuur nog wat van kunnen leren.
Ik ben de auteur dan ook zeer Dankbaar voor het feit dat deze informatie verkrijgbaar is via de digitale snelweg van vandaag en de prijs van het boek, staat in geen verhouding tot het plezier wat ik er nu al aan beleefd heb, (ik ben nog maar op bladzijde 37 ?
Dit digitale boek is zijn geld dubbel en dwars waard.
Nogmaals Dank.  Met vriendelijke groet, vanuit Santiago de Cuba ;-)))

Sylvia 

Al deze stukjes en tips op de site zijn al “wenkbrauwoptrekkend” en leuk.  Wat staat er nog in je boek? Nog veel meer leuks? Kan niet wachten tot je mijn vorige mail hebt beantwoord. ! Ik wil dat boek!!!

Thomas

Wat een geweldig boek, heel humoristisch maar met veel praktische tips geschreven. We hebben er veel aan gehad tijdens onze auto-rondrit door Cuba. De aanschafprijs hadden we er na 2 dagen er al uit bij de bekende auto-onderhoud truc. En met de ‘where are you from’: La Lisa heb je zelfs de meest volhardende verkoper snel aan het lachen.
Zeker kopen als voorbereiding op je rondreis!

69 gedachten over “Informatie over vakantie en reizen op Cuba CubaConga 2024 (Mei) editie”

 1. Nou, ik kom net terug uit Cuba en ben een heel stuk wijzer geworden.
  Maar iets moet me van het hart:
  Ten eerste kan Tijn niet (legaal) op Cuba wonen want je hebt een vergunning nodig, of hij is er getrouwd.
  Ten tweede moet ik toch wel degelijk onderscheid maken tussen de CUC en de CUP, dus wél twee munt eenheden.
  Ten derde verdiend een gemiddelde arbeider er amper 50 euro’s.
  Wat wel waar is dat Cuba een pracht land is.

  Groet.

  1. Hola Cees,

   Ik woon hier wel legaal en hoe ik dat doe valt niet in het publieke domein 🙂
   Er zijn geen twee valuta maar wel twee uitdrukkingen van die valuta… Je kunt ze echt overal door elkaar gebruiken.
   De gemiddelde arbeider bestaat hier niet en verdient officieel ongeveer n tientje. Verder klust hij bij en komt dus op meer uit 🙂

 2. hallo congo
  prachtig boek om te leze .
  jammer genoeg is mijn download verlopen en zit ik nu zonder boek . had het boek graag nog een x willen lezen maar ik ben het dus kwijt.
  kun je mij vertellen hoe ik het weer terug kan krijgen
  gr petra

 3. Het boekie is besteld….we zijn benieuwd.
  Je toffe site, hoe je schrijft, de benadering heeft me nieuwsgierig gemaakt
  13/2 weg uit 010 op naar Havana !!

  succes met je schrijven en je site

  1. Hola Sieneke,
   We hebben inderdaad alleen een E-book. Dat doen we om twee redenen: We updaten het boek elke 4 to 5 maanden en dat is stukken gemakkelijker met een E-Book en ten tweede houden we van bomen… Mocht de tweede reden je niet boeien kun je het altijd uitprinten want je krijgt een E-Pub en een PDF 🙂

  2. Sieneke Trabelsi

   Prima, vind het alleen altijd fijn om een boek in handen te hebben. Maar ga hem sowieso bestellen. Ook ik ben dol op bomen! 🙂
   Groetjes Sieneke

 4. Ik heb op 9 januari 2017 Conga NL 2016 epub – gekocht, is het de bedoeling dat ik bij een update steeds een nieuw exemplaar koop?

  Ik vind het namelijk geweldig geschreven en ben nieuwsgierig wat er voor nieuws in staat.

  Hoop van u te horen.

  1. Bren/antonia

   Ga ik zeker lezen.

   En niet onbelangrijk, deman heeft perongeluk uw mailtje verwijderd ipv naar mij, devrouw, door te mailen*snik*.
   Zou u aub, aub, deze nogmaals naar ons kunnen sturen.
   Alvast muchas gracias, antonia.

  2. Voordat ie de uitbrander krijgt :p
   Ik/hij krijg een waar wij geabonneerd kunnen wirden van dit draadje. Verder niets , klopt dit? ?
   Potdikkie wat een toestand…
   Ik zal mijn mailadres straks wel plaatsen ipv de zijne ?

  3. Als ik de uitbrander maar niet krijg!!!

   Voor we een hele draad hier gaan spinnen… Heb boek naar jouw mailadres gestuurd waarmee je het besteld hebt…

  4. Hola Simone,
   Hotmail wil wel eens lastig doen (en ons als spam zien)… We sturen het je gewoon handmatig toe… Houd ff je spam in de gaten! 🙂

  5. Hoi Bren, vraagje… ik heb ook een exemplaar besteld en betaald maar nooit gekregen. Hoe heb jij dat gedaan? Want bij jou is het dus blijkbaar wel gelukt ☺️
   Vind het jammer van mijn centjes nl

  6. Hola Simone,

   Dat natuurlijk zonde van de centen en niet onze gewoonte! Je hebt ongeveer een half uur geleden ook al gepost dat je het niet ontvangen hebt… Daar hebben we direct op gereageerd. Een half uurtje is hier op Cuba een oogwenk :-). Ik heb mijn compaan Hans gevraag het je nogmaals te sturen want internet is niet zo heel snel hier… Het komt eraan en als je morgen nog niets hebt zou ik het op prijs stellen als je gewoon rechtstreeks met ons communiceert via cubabookconga@gmail.com.

Reacties zijn gesloten.