De waarheid op Cuba

De waarheid is op Cuba een lastig concept.

Van ongeveer de helft van wat Cubanen de gemiddelde buitenlander vertellen kan ik bewijzen dat het uit een dikke duim wordt gezogen. Van de andere helft ben ik niet zeker maar ik twijfel altijd.

Wat wil je horen?

Cubanen hebben de neiging te vertellen wat zij denken dat jij wilt horen en wat hun maximaal rendement brengt. Dat doen ze niet alleen met buitenlanders, dat doen ze ook onderling. Liegen en bedriegen als volksaard.

Het is heel gewoon het ene te zeggen en het andere te doen. Zo deed de grote leider het ook. Of een volk nu de leider krijgt die het verdient of de leider de normen en waarden van zijn land vormgeeft is niet helemaal duidelijk maar Fidel gaf in ieder geval het voorbeeld.

liegen op Cuba
iedereen een lange neus?

Als een vrouw je vertelt dat haar kind het eerste kindje was dat doodging aan Dengue dan mag je dat best met een korreltje zout nemen. De waarheid in Cuba is nu eenmaal niet altijd even duidelijk… Cubanen hebben de neiging enorm te gaan klagen als ze in gesprek raken met een toerist. Waarschijnlijk omdat medelijden oproepen de beste strategie is om daarna geld te kloppen. Zodra je ze namelijk wat beter leert kennen is het geklaag namelijk helemaal voorbij en zijn ze zorgeloos en vrolijk.

Feiten over Cuba op het internet

Ook op het internet geldt ongeveer dezelfde regel. De helft van wat je leest kan ik bewijzen als klinkklare onzin… De andere helft valt te bezien…

Geen woorden maar daden

Om mensen te beoordelen is er een simpele stelregel: Luister niet naar wat ze zeggen, kijk naar wat ze doen. Die stelregel is gaat bijna dubbel op in Cuba. Als woorden en daden niet matchen, dan zijn de daden altijd doorslaggevend.

Om die daden te kunnen begrijpen is het een goed idee ons boekje te lezen. Hoewel wij nog steeds niet alles begrijpen op Cuba (en de volksaard nooit helemaal zullen doorgronden) hebben we een aantal Cubaanse daden en daders op een rijtje gezet zodat jij ze kunt begrijpen en indien gewenst ontwijken…

Betaal minder ‘geen flauw benul’ belasting!

Op Cuba is de ‘geen flauw benul’ belasting erg hoog en wordt hij geheven op vrijwel alles. Wij laten je zien hoe je die belasting kunt ontwijken en er nog lol in kunt krijgen ook! Op de bestelpagina krijg je nog een handige tip die je een dik uur op het vliegveld gaat besparen…

Aanbevolen artikelen:

Hoe ga je om met Jineteros? (en als je niet weet wat dat zijn, orienteer je dan nog even verder voor je naar Cuba gaat!)

Hoe zit dat met geld?