Ja natuurlijk kun je pinnen op Cuba! (Dom is het wel…)
laatste update 03/’22
Pinnen is en blijft een probleem(pje).
Lees hier hoe het zo gekomen is.
Waar je op moet letten bij het pinnen.
Wat het kost.
Hoe je problemen met pinnen te lijf gaat.
Wat je vooral niet moet doen…
Lees Geld en betalen op Cuba om te begrijpen waarom pinnen dom is en je dit artikel verder zou kunnen overslaan als je onze adviezen opvolgt.
Wat’s gebeurd?
Een kort stukje historie zodat je begrijpt waarom er zoveel onzin verteld wordt over pinautomaten op Cuba:
In de praktijk was pinnen op Cuba onmogelijk tot januari 2018. (Met een Maestro Pinpas… Pinnen met Visa Credit Card ging al een tijdje prima). Je vindt op internet veel informatie van voor 2018 en dat is op Cuba echt totaal verouderde info.
Als je in Havana vroeg om de dichtstbijzijnde pinautomaat (die werkt voor jou) is dat trouwens niet in Guantanamo maar op Key West. Niet dat dat uitmaakt… Beiden waren onbereikbaar.
Je kunt van de Cubaanse pinautomaten gebruik maken met een Visa of MasterCard (die laatste sinds sinds juni ’17) debit- of credit card. Koers is redelijk maar je betaalt wel per opname 3 of 4,50, afhankelijk van je bank, maar je kunt ermee pinnen. Wat trouwens goedkoper is dan in een bank met een Credit Card geld opnemen.
Met een American Express of Diners ben je op het hele eiland kansloos. (Behalve in het eerder genoemde Guantanamo Bay.)
Er zijn (sinds eind 2017) ook pinautomaten met een Maestro logo (da’s gewoon pinnen zoals wij dat kennen) gesignaleerd maar daar kon je dus, tot de update hieronder, niet pinnen. We vermoeden dat dit tweedehands pinautomaten waren waar ze gewoon de logo’s niet afgehaald hebben. Er zijn hier tenslotte ook bussen die nog steeds naar Arnhem en Lutjebroek gaan.
Update Januari ’18.
Je kon in januari pinnen met de ABN pinpas bij ongeveer een derde van de pinautomaten. Alleen met een ABN pas! ABN berekent overigens wel achteraf extra opnamekosten (2,25) en een slechte wisselkoers.
Update april ’18
Pinnen werkt tegenwoordig vaker wel dan niet en voor alle banken! De meeste pinautomaten zijn aangepast dus raak niet in paniek als je pinpas geweigerd wordt… gewoon naar een andere bank gaan. 100 CUC opnemen kost je 103 US $ en die worden vervolgens van je rekening geschreven tegen de dan geldende wisselkoers. Pinnen is iets duurder dan cash geld meenemen. Zorg wel dat je thuis ff je pas activeert voor Midden Amerika. Dat kan gewoon via de app of de site van je bank. De Rabo vraagt trouwens 4,50 opnamekosten…
Update April ’19
Plots limiteert de Rabobank mijn opnames tot 200 per dag. Tis maar dat je het weet. Pinnen blijft een onbetrouwbare geldbron en ik zou er zeker niet op blind varen. Zorg dat je ook andere manieren hebt om aan geld te komen!
En drie dagen later deed de Rabo het gewoon weer en bleek het gewoon mijn eigen fout te zijn… Je kunt niet 250 pinnen uit een automaat die enkel briefjes van 20 heeft (hahaha… sukkel die ik ben.)
Update oktober ’19
Steeds minder pinautomaten.
Het aantal werkende pinautomaten neemt overigens gestaag weer af. Als er eentje echt kapot is wordt hij niet vervangen maar verwijderd. Zal wel iets te maken hebben met niet beschikbare onderdelen en het kannibaliseren van kapotte pinautomaten om andere te repareren. Ondertussen is ongeveer 30% van de automaten weer weg.
Wisselkoersen
Als je pint krijg je de officiële wisselkoers. Dat is op het moment van schrijven rond de 27 Pesos voor een Euro… Dat maakt alles ongelofelijk duur! Dubai is er niets bij… Op straat krijg je op dit moment 89 Pesos… en dat maakt alles goedkoop. In ons boek leggen we uit hoe je dat het beste doet. Bestel dat ding!
Als je je vakantie DRIE keer zo duur wilt maken, pin dan gerust… Ter illustratie: als je 1000 Pesos pint met een Visa kaart (en ik heb dat gedaan) dan kost je dat 39,47 Euro… En met 1000 Pesos kom je echt de dag niet door. Als je die 40 Euro handig op straat wisselt krijg je daar 3560 Pesos voor. Pinnen is DOM. Cash is King.
Let op!
Wij zijn gewend dat we eerst onze pas terug krijgen en dat de automaat dan het geld uitspuugt. Dus je onbewuste zegt dat je het geld pakt en wegloopt. Op Cuba is de volgorde andersom en als je dus wegloopt nadat je de flappen in je zak hebt gedaan (zoals je gewend bent) was dat dus de laatste keer dat je gepind hebt tenzij ze zo vriendelijk zijn je te vertellen waar je, binnenkort, je kaart terug kunt krijgen. Dat is soms al de volgende dag!!!
Let op 2!
De pinautomaat geeft aan welke biljetten erin zitten. Als het briefjes van 200 zijn en je wilt 1500 pinnen… Dan kan dat dus niet en wordt je transactie zonder opgaaf van reden geweigerd.
Let op 2 bis!
Je kunt enkel CUP pinnen. Dat maakt pinnen driedubbel zo duur als cash! Op straat wissel je 100 Euro voor 8500 CUP en bij de pinautomaat krijg je ongeveer 2700 CUP voor diezelfde 100 Euro!
De rij voor de pinautomaat:
Waarom je niet in de rij moet gaan staan voor een pinautomaat leggen we uit in ons boek. Als je dat niet wilt lezen (zou je wel moeten doen)… Gewoon niet in een rij gaan staan! Mocht je zo eigenwijs zijn toch in de rij te gaan staan dan leggen we in ons boek de ‘kunst van het in de rij staan op Cuba’ uit.
Kans van slagen van plan A
Er zit wel een kanttekening bij pinnen op Cuba: Een algemeen geldende regel op Cuba is dat de kans van slagen van je plan A afhangt van de kwaliteit van je plan B (en ja, dat is Cubaanse logica).
Neem geen risico
Zorg dus dat je altijd genoeg cash hebt om een paar dagen door te komen. Als je plan B is: ‘Niet eten vanavond en onder een brug slapen’ dan is de kans dat je ergens kunt pinnen erg klein. Pinautomaten kunnen niet werken omdat: Er geen geld in zit. Ze offline zijn. Er onderhoud gepleegt wordt, ze weggehaald zijn of welke andere vage reden dan ook. Heb eens vier dagen nergens kunnen pinnen. Zorg er dus voor dat je genoeg geld hebt om dat eventueel te overleven.
Geld op Cuba is een ingewikkelde zaak. Lees je even in!
Creditcards:
Ook hier geldt dat niet alle automaten je credit card accepteren… gewoon ff doorwandelen. Er zijn inmiddels voldoende pinautomaten op Cuba. Gezien de Trump perikelen met Cuba is deze zin, die geschreven is in februari ’19 geen garantie dat je in april nog steeds kunt pinnen… Het blijft Cuba. Maar eind februari 2019 pinde je nog overal zonder problemen en dat veranderde dus in april.
Overigens kun je in geen enkele winkel pinnen.
Je kunt dit hele pingedoe gewoon het best zoveel mogelijk vermijden en zoveel contant geld meenemen naar Cuba als jij comfortabel vindt. En dat dan op straat wisselen als je durft!
En dat durf je vast als je de valkuilen hebt gelezen in CubaConga.
Embargo
Dat je niet kon pinnen op Cuba lag niet aan de Cubanen. Het Amerikaanse embargo verbiedt financiële instellingen om zaken te doen met Cuba. Maestro betaalt dus de bank waar jij zou pinnen niet uit angst voor astronomische boetes. ABN houd zich, als staatsbank, als enige aan de Europese richtlijn dat je als financiële instelling jezelf niet aan de US embargo-bepalingen mag houden. (bijzonder lang juridisch verhaal dat ik je op deze site ga besparen.)
Conclusie:
Je kunt overal pinnen op Cuba al is het niet altijd even betrouwbaar (hahaha… dat is een understatement) en driedubbel zo duur.
Cash blijft goedkoper en sneller.
Aanbevolen leesvoer: Koop ons boekje… Lees hier waarom.
Omgaan met de zogenaamde Jineteros
Inmiddels achterhaalde info. In havanna heb ik op meer dan 3 plaatsen pinautomaten gezien. Ook in Vinales heb ik zelf gepind. Zelfs in Trinidad heb ik geld uit de muur gehaald. In havana zowel met maestro als visa. In Vinales en trinidad met Visa.
Dat is dan heel recent Ronald… ga ik direct checken als ik op Cuba ben… Dat je met Visa kunt pinnen weet ik, maar maestro is helemaal nieuw… Dank en wordt vervolgd!
25/10/2016: Heb tot drie keer geprobeerd te pinnen met een pinpas. Behalve die ene speciale automaat in Trinidad lijkt geen enkele pinautomaat mijn pasje te slikken… Denk om eerlijk te zijn dat je met Visa gepind hebt en niet met Maestro :-
Voorlopig blijf ik bij de conclusie dat je niet op Cuba kunt pinnen
januari ’17: Slik die laatste opmerking in. Je kunt overal pinnen op Cuba zoals je hierboven kunt lezen