Geld naar Cuba sturen

Het is, door de US blokkade, lastig en duur om geld naar Cuba te sturen en vrijwel onmogelijk geld van Cuba naar het buitenland over te maken. Als geld van Cuba naar Nederland je probleem is lees de onderste alinea.

Toch zijn er verschillende manieren om je Cubaanse geliefde een financieel handje te helpen. Mijn persoonlijke advies zou zijn: Doe dat met mate…

Verschillende manieren om geld naar Cuba te krijgen

Telefoon

Voor het sturen kleine bedragen is het het handigst om tijdens een aanbieding zijn of haar telefoon op te waarderen. Ze verkopen dan het saldo en bellen met de bonus. (ja zo werkt dat hier, er is een levendige handel in telefoonsaldo,). Tot 25 Euro de beste en snelste manier om geld naar Cuba te sturen. Nou ja WAS… want door de devaluatie van de Peso en de rekenmethode van Etecsa, de Cubaanse telefoon monopolist is deze methode op het moment puur geld weggooien. Voor 20 Euro ontvangt de Cubaan 500 pesos saldo dat hij kan verkopen… Dat is tegen de huidige zwarte markt koers iets meer dan 2 euro… Je betaald dus zo’n 90% kosten!

AIS

Zodra je echter meer dan 10 Euro wilt overmaken loont dit systeem niet meer. Dan heb je een aantal websites die, tegen een behoorlijk tarief, geld voor je versturen. Send Value is hier een van. Ze doen allemaal hetzelfde (google send money to Cuba) en kosten allemaal ongeveer 20% plus wisselende transactiekosten… De ontvanger heeft hiervoor een speciale kaart (AIS) nodig. Rijen voor die kaarten zijn lang 🙂 en in augustus 2020 raakte het plastic om die kaarten te maken op. Nieuwe kaarten werden dus niet meer uitgegeven tot het einde van dat jaar. Tja, Cuba is af en toe lastig… Onder druk van de VS (Ja het embargo is reëel) zijn de meeste websites niet in staat geld naar Cuba over te maken

De Franse en Spaanse banken die de transacties uitvoerden zijn daar, hopelijk voorlopig, mee gestopt. Ze hebben dat gedaan omdat ze zich meer op hun kerntaken willen focussen maar wij geloven dat de VS ze onder druk heeft gezet.

Voorlopig, en ik schrijf dit op 8/1/2022, is dat een doodlopende weg en krijg je gewoon je geld na een paar dagen of weken terug.

Bankoverschijving

Internationale transacties met Cuba zijn duur. Per bank overmaken vanuit Nederland kan alleen met de ABN (lang verhaal kort: Banken zijn bang voor boetes van de US en willen geen geld overmaken omdat de US daar moeilijk over kan gaan doen. Er is een Europese richtlijn die bedrijven verbied zich aan die US sanctie te houden. Banken zitten dus tussen twee vuren. Better safe than sorry en ze zeggen dus dat het ‘technisch onmogelijk is.’

De ABN is hierop, als staatsbank, een uitzondering. Via hen kun je gewoon geld sturen naar een Cubaanse rekening al zullen daar wel, door mij ongeteste, limieten aan zitten. Kosten van een overboeking 26,00 dus dit wordt pas boven de 100 Euro goedkoper dan via de verschillende send money websites als die al werken. Update ’24… Ook de ABN is afgehaakt.

CubaConga level 16 De R&B&M&T bank

Omdat overboeken tussen Europa en Cuba duur is heb Rick en Billy en Milan en Tijn een goedkoper systeem bedacht. Jij boekt over op mijn rekening in Nederland en wij boeken of betalen cash vanuit hier over naar willekeurig welke rekening hier op Cuba. 100 Euro in NL wordt 30000 CUP op Cuba. Max 300,- Koers fluctueert en pas ik hier niet dagelijks aan. De Cadeca doet dat gelukkig wel en wij zijn twee hele handen vol pesos per Euro goedkoper dan zij! Hoe we dat doen? Dat weet de smid.

Verder geen bijkomende kosten (hoewel we laatst een goede fles rum kregen en dat werd zeer gewaardeerd!).

USD doe ik niet meer. Kan onmogelijk uitleggen waarom één USD hier op Cuba 1,40 Euro in Nederland waard is, maar dat is wel zo…

Mocht je zelf een probleem hebben op Cuba omdat je DIT niet gelezen hebt… Neem ff contact op, we passen er wel een mouw aan… Alleen in Havana en als we er zijn.

Mocht je hier gebruik van willen maken mailtje naar cubabookconga@gmail.com .

update 02/2023

De CUC is begraven en alles wordt nu betaald in CUP… Ja dat dacht je… Cuba is snel aan het dollariseren en de dollar is inmiddels 100 CUP waard op straat en stijgt dagelijks met ongeveer 0,5%… Dat schreef ik dus in Februari 2023. Inmiddels zijn we 5 maanden verder en kun je op straat 200 krijgen voor een USD

Overigens is het een mythe dat er een dubbele valuta op Cuba bestond! Er was de laatste 10 jaar geen dubbele valuta op Cuba. Dat is snel aan het veranderen. Sinds een tijdje hebben we CUP (Cubaanse Pesos of Moneda Nacional) en USD. En de USD wint snel terrein. Dus nu begint het verhaal van de dubbele valuta pas echt.

Mocht je een van de zeldzame gevallen zijn die geld over hebben op Cuba en dat over willen maken naar Nederland (of een ander Europees land) dan kunnen wij daarin bemiddelen. Neem even contact op via conga@zobenjealtijdopvakantie.com

1 gedachte over “Geld naar Cuba sturen”

  1. Dit is een super handig idee. Ik heb het al gedaan en dat ging erg snel. Fijn dat ik deze weg heb gevonden. Zeker aan te raden.

Reacties zijn gesloten.